Verkooptentoonstelling Boerke

december 2023

"Boerke, het stripfiguurtje gecreëerd in 2000 door de Gentse stripauteur Pieter de Poortere, heeft succes tot ver buiten de Belgische grenzen. Dit oneerbiedig en politiek incorrecte personage verbergt onder het uiterlijk van een eenvoudige landbouxer dat hij veel in zijn mars heeft: een permanente ruimte in het stripmuseum te Brussel, boekpublicaties van de UK tot China, twee seizoenen animatie, tot kwaliteitsvolle merchandising en een eigen bier...

De jonge en dynamische Pieter de Poortere en zijn productiehuis De Hofleveranciers hebben geen gebrek aan ambitie of ideëen en zagen al gauw het universele potentieel van hun antiheld.

Dat ze in de wereld doorbraken heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de gags van Boerke geen tekst hebben, zich meestal op één pagina afspelen in een strakke lay-out en gebruikmaken van een vereenvoudigde tekenstijl die herleid werd tot de essentie, in de stijl van Chris Ware. Maar de bijtende humor, in de lijn van KamagurkaTheo Van den Boogard of Lewis Trondheim, die van Boerke de universele loser, de spiegel van onze ergste zwakheden maakt, draagt ongetwijfeld bij aan dit wereldwijd succes.

Na tentoonstellingen in UK, Nederland, China en bij Zic&Bul in Parijs, is galerij Champaka erg verheugd om voor het eerst in Brussel een waaier aan gags, covers en schilderijen uit het cynische en grenzeloze universum van Boerke tentoon te stellen!"

Praktische info: www.galeriechampaka.com

Boerke