Overzicht expo's Stripdagen Haarlem

mei 2022

In het weekend van 4 en 5 juni vindt het beursgedeelte van de Stripdagen Haarlem plaats. In de stad, op diverse locaties, zijn uiteenlopende expo's te bezoeken die op verschillende datums in juni, juli of augustus afsluiten. Hieronder vind je een overzicht van al deze expo's. De meeste ervan zijn met gratis toegang.

Praktische info: www.stripdagenhaarlem.nl

Stripdagen Haarlem

THE WORLD OF J & K 1968 – 2022

In deze uitzonderlijke expositie wordt een reeks van uiteenlopende objecten en stukken getoond uit het archief van de bekende Poolse koopvaartmaatschappij JANCZYK & KARNICKI N.V., gevestigd in de havenstad Danzig, tegenwoordig Gdansk. Het is de eerste keer dat zo’n groot scala aan merken, producten, documenten en memorabilia van de compagnie aan het publiek wordt getoond. De expositie is mogelijk gemaakt door de archivarissen van Janczyk & Karnicki, in samenwerking met Stripdagen Haarlem 2022 en de Britse curatoren George Trapp en Robert McNab.

Wat kunnen we allemaal verwachten? Cartoons, boeken, schilderijen, sculpturen, foto’s, films en een van de weinige overgebleven exemplaren van een vroege strip over de compagnie, eveneens Janczyk & Karnicki getiteld. De strip werd voor het eerst gepubliceerd in Londen in 1969, in het undergroundtijdschrift Too Much Far Out Rock ‘n’ Roll. De strip werd daarna verder ontwikkeld door McNab en Trapp, daarbij geassisteerd door de legendarische J & K All Stars Studio-groep. De huidige expositie stelt een deel van hun werk ten toon, daterend van1968 tot heden. The World of J & K 1968 – 2022 onthult tevens een deel van de rijke geschiedenis van J & K’s stoomboot SS Rangoon, haar kapitein Pawel Janczyk, diens zakelijk partner Edouard Karnicki en de bemanning. Illustere episoden uit de geschiedenis van het schip, van Tierra del Fuego tot het Suezkanaal en van de Baltische zee tot de tropen, komen hier tot leven. Voor de scheepsspotters onder ons: de SS Rangoon voer voor het eerst uit in de jaren dertig en is nog steeds in bedrijf.

GALERIE 37PK GROOT HEILIGLAND 37 2 JUNI T/M 31 JULI DO T/M ZO 13:00-17:00. TOEGANG GRATIS

DE WERELD VAN COR BLOK

De fameuze kunstenaar, illustrator en emiritus hoogleraar kunstgeschiedenis Cor Blok (1934-2021) overleed helaas zonder zelf de overzichtstentoonstelling te kunnen zien die eerder was gepland voor Stripdagen Haarlem 2020. Die editie werd vanwege de pandemie uitgesteld naar dit jaar, waardoor de expositie nu een posthuum eerbetoon is, die naadloos past binnen het festivalthema Wereldbouwers. Bij vele generaties is Blok bekend als de eerste Nederlandse illustrator van In de ban van de ring. Die tekeningen zijn gemaakt tussen 1958 en 1962, lang voordat de trilogie wereldberoemd werd. Tolkien was zeer te spreken over zijn quasi-primitieve visualisering van de wereld van Midden-Aarde en kocht enkele originele tekeningen aan. Maar Midden-Aarde is niet Bloks enige wereld: in de jaren vijftig al bedacht hij de fantasiewereld Barbarusië, compleet met eeuwen geschiedenis, inclusief kunstgeschiedenis en kunstvoorwerpen. Die waren in 1960 voor het eerst te zien in het Gemeentemuseum van Den Haag.

Blok debuteerde in 2016, op 82-jarige leeftijd, als stripartiest met het album The Iron Parachute, verschenen in Canada. Het is een surrealistische overpeinzing over communicatie via beeld, waarin hij met tussenpozen vanaf 1967 heeft gewerkt. Een tweede stripalbum heeft de kunstenaar niet kunnen voltooien. De tentoonstelling is een carrièreoverzicht waarin naast de Ring-illustraties ook zelden en niet eerder vertoond werk te zien zal zijn, van Barbarusië tot The Iron Parachute en enkele zeer verrassende werken op het snijvlak van strip en beeldende kunst. Het is de eerste maal dat de uiteenlopende facetten van deze boeiende kunstenaar op één plek zijn te zien.

NOORD-HOLLANDS ARCHIEF JANSSTRAAT 40 3 JUNI T/M 8 JULI DI T/M VR 9:00-16:00

ZA 4 JUNI & ZO 5 JUNI 12:00-16:00 ZA 18 JUNI 9:00-16:00

TOEGANG GRATIS

GEVANGEN IN DROMEN: WONEN, BOUWEN EN BELEVEN BIJ MARC-ANTOINE MATHIEU

Marc-Antoine Mathieu is een van de best bewaarde geheimen van de hedendaagse strip. Hij wordt wel de Franse Joost Swarte genoemd, toch kent in de Nederlandstalige wereld bijna niemand hem. Daar komt nu verandering in.

Net als Swarte neemt Mathieu geen genoegen met één stiel. Hij exploreert bij voorkeur meerdere werelden, of het nu strips zijn of muurschilderingen, illustraties en zelfs virtual reality. En net als Swarte geeft Mathieu zijn werk liefst een beschouwende draai. Zo maakt hij zich op een veelzeggende manier vrolijk over de ambtenaren die verbonden zijn aan het ministerie van Humor. Bij Mathieu leven ze in een hyperbureaucratische wereld, onderworpen aan allerlei vormen van overheidstoezicht. Vanwege de gierende woningnood worden zelfs hun dromen geïnspecteerd. Valt daar nog leefruimte te creëren? De fantasie gaat bij Marc-Antoine Mathieu in de hoogste versnelling, maar wordt altijd gestuurd door een koel, relativerend verstand. Typerend motto, afkomstig uit Mathieu’s debuut De oorsprong: ‘Humor volgt een logica die de logica niet kan volgen.’ In zijn werk lijkt alles mogelijk, zelfs én vooral het onmogelijke. Net als bijvoorbeeld Jorge Luis Borges en M.C. Escher schept hij met merkbaar plezier bizarre constructies als een labyrintische droomfabriek of een treinstation dat onbereikbaar is omdat het zélf naar de reiziger toekomt.

Zien is geloven, zo laat de filosofische beeldtaal van Marc- Antoine Mathieu zich nog het best betitelen. Nu eindelijk ook in de Nederlandstalige dimensie te ondergaan, en wel in ABC Architectuurcentrum en het VRcafe.

ABC ARCHITECTUURCENTRUM GROOT HEILIGLAND 47

3 JUNI T/M 27 AUGUSTUS DI T/M ZA 12:00-17:00, ZONDAG EN 2E PINKSTERDAG 13:00-17:00 UUR, TOEGANG TIJDENS DE STRIPDAGEN GRATIS

MARCEL RUIJTERS: TERUG NAAR 1913

Stripauteur Marcel Ruijters werkt al ruim dertig jaar aan een imposant oeuvre. Zijn laatste vier graphic novels zijn onderling verbonden en vormen tezamen een groter verhaal. De 1913-cyclus zal na voltooiing zes titels omvatten. Vier zijn er inmiddels gepubliceerd: Het 9e eiland (2017), Pola (2019), Eeuwig 1913 (2020) en De tweelingparadox (2021); Observator en Alles hangt samen zijn in voorbereiding.

De 1913-cyclus is een liefdesverklaring aan en een analyse van het medium strip. Het unieke van het medium zit in de suggestie van beweging, dus tijd, in stilstaande beelden. Dat is het verschil met de cartoon.

In de visie van de tekenaar hebben striptekeningen vanwege hun herhaling iets van calligrafie. Hoe minder realistisch en hoe symbolischer de grafische benadering, hoe dichter strip bij de essentie komt. Die paar lijnen vormen een afspraak met de lezer.

Klassieke stripreeksen gaan in hun aankleding met hun tijd mee, maar de helden worden niet ouder. Dat heeft Ruijters willen omkeren: zijn personages verouderen op natuurlijke wijze, terwijl hun wereld weigert te veranderen. Ook al is de setting bizar, de verhalen gaan over liefde en vriendschap.

Het jaar 1913 staat voor de geboorte van de moderniteit. De geest van de eerste jaren van de 20e eeuw suggereert een enorme honger naar de toekomst. In de huidige postmoderne tijdgeest is alles retro: de technologie dendert voort, maar cultureel zijn we achterwaarts de 21e eeuw ingestruikeld, aldus Ruijters.

In Museum Haarlem staat de tijd even stil, en is het voor altijd 1913. Met originele pagina’s, losse tekeningen en schetsboeken geeft de auteur een uniek kijkje in zijn wereldbouwen.

MUSEUM HAARLEM GROOTHEILIGLAND 47

3 JUNI T/M 30 AUGUSTUS (ONDER VOORBEHOUD) DI T/M ZA 11:00-17:00, ZO-MA 12:00-17:00

TOEGANG EXPO EEUWIG 1913 GRATIS

ULTIMATUM (4 HORSEMEN)

Vier mannen te paard die een spoor van mislukte oogsten, slagvelden en de dodelijke pest achter zich aantrekken: ze zijn een voorbode van de naderende dag des oordeels. Dat is het beeld dat we uit de late middeleeuwen overgeleverd kregen van de vier ruiters van de apocalyps. Maar welk spoor zouden de ruiters vandaag de dag trekken in de tijd van nucleaire dreiging, covid-19, fake news, klimaatcrisis en dickpics? Tijdens Stripdagen Haarlem vullen Eddie Hara, Dieter Van der Ougstraete, Stefan Kasper en TRIK de vier muren van Nieuwe Vide om nieuwe werelden te bouwen op de ruïnes van onze maatschappij.

Eddie Hara (Indonesië, 1957) staat bekend om zijn kleurrijke, gelaagde murals. Zijn quasi-kinderlijke beeldtaal verraadt een kritische geest. Dieter Van der Ougstraete (België, 1977) tekende het affiche van Stripdagen 2022. Hij is allesbehalve fijnzinnig in zijn commentaar op het moderne leven. Stefan Kasper (Nederland, 1983) is één van het kwintet Haarlemse kunstenaars dat zich heeft verenigd in het collectief Horizonverticaal. Zijn tekeningen zijn samengesteld uit vellen papier en zijn collageachtig van karakter. TRIK, pseudoniem van Raymond Hendriks (Nederland, 1976), is bekend van spotprenten en cartoons waarin hij scherp commentaar levert op politiek en actualiteit. Ook hij heeft affiniteit met street art. Na de Stripdagen zullen de muren van de expositie het decor vormen voor maatschappelijk gesprekken over actuele thema’s als mannelijkheid, grensoverschrijdend gedrag, speculatieve fictie en emancipatie. Action painting krijgt een nieuwe betekenis.

NIEUWE VIDE ENERGIEPLEIN 69

4 JUNI T/M 31 JULI VR T/M ZO 13:00-17:00

TOEGANG GRATIS

Welkom in Eruin Duela, de wereld van fantasyepos De Klaagzang van de verloren Gewesten: een middeleeuws Keltisch koninkrijk waar profetieën worden vervuld als de legendarische klaagzang van de Verloren Gewesten klinkt. De door Jean Dufaux geschreven reeks bestaat sinds 1993 en beslaat diverse vierdelige cycli door telkens een andere tekenaar. De eerste, over koningsdochter Siobhan, werd getekend door de vermaarde Thorgal-tekenaar Grzegorz Rosiński. Philippe Delaby tekende de tweede cyclus over de mystieke Genaderidders, die na diens plotselinge dood in 2014 werd voortgezet door Jérémy Petiqueux. De derde, Heksen door Béatrice Tillier, loopt nog. In de vierde cyclus, getekend door onze eigen Paul Teng, keert Dufaux terug naar de eigenzinnige Siobhan, die nu tot koningin is gekroond. De Klaagzang van de verloren Gewesten is een van de populairste en meest bejubelde fantasystrips van de laatste decennia, en met reden. Dufaux’ scenario’s zijn inventief en meeslepend, en niet wars van humor, met boeiende personages, van onverschrokken heldinnen tot duivelse tegenstanders. De stijlen van de verschillende tekenaars komen in iedere cyclus optimaal tot hun recht. Stripdagen Haarlem heeft de eer en het genoegen de makers te mogen verwelkomen, met een bijbehorende expo en originelen en tekeningen in de gloednieuwe galerie Naaiatelier Haarlem. Niet alleen voor fans van Rosinski!

NAAIATELIER HAARLEM

SPAARNWOUDERSTRAAT 124

3 T/M 19 JUNI

MA T/M ZO 11:00-18:00

STORM IN DE GEEST

Het multiversum Pandarve is een fantasiewereld van de Engelse tekenaar Don Lawrence en de Nederlandse scenarist Martin Lodewijk, waarin beide auteurs elkaar naar nieuwe hoogten stuwden. De levende planeet Pandarve is het decor van een serie avonturen rond astronaut Storm en zijn gezellen Roodhaar en Nomad. Vanaf 1983 tot het overlijden van Don Lawrence in 2003 produceerde het tweetal dertien albums rond Storm. In 2007 zette Martin Lodewijk de reeks voort met tekenaar Romano Molenaar en inkleurder Jorg de Vos.

Met 34 delen, plus een aantal spin-offs en een complexe verhaallijn, is de Storm-reeks uitgegroeid tot een multiversum. Elk nieuw deel introduceert nieuwe werelden, rijk geïllustreerd met eigen wetten en regels. Denkbeeldige werelden die tot in detail worden gerealiseerd zijn het domein van sciencefiction en fantasy. Storm is het bekendste voorbeeld van zo’n stripmultiversum in het Nederlandse taalgebied. Een dergelijke uitbundige gevisualiseerde wereld – of reeks van werelden – prikkelt de verbeelding van de lezer door het onmogelijke of het ondenkbare zichtbaar te maken. De open eindes van de verhaallijnen vragen de lezer om zijn fantasie aan te spreken.

De tentoonstelling Storm in de geest belicht het multiversum van Don Lawrence en Martin Lodewijk. Het toont de schitterende fantasiewerelden van Pandarve, waarin Storm en zijn gezellen hun avonturen beleven, onder meer met originele tekeningen. Op zondag 12 juni is er een middag met Martin Lodewijk.

MUSEUM VAN DE GEEST SCHOTERSINGEL 2

3 T/M 19 JUNI WO T/M/ ZO 11:00-17:00

TICKETS ZIE MUSEUMVANDEGEEST.NL/BEZOEK/TICKETS

SCHADUW OVER HOLLAND

Zowel Guido van Driel als Milan Hulsing staan bekend om hun bijzondere graphic novels, waarin mysterieuze elementen worden gekoppeld aan eigenzinnige humor en sfeervol tekenwerk. In de dubbelexpo Schaduw over Holland tonen beiden werken uit hun meest recente boeken. Van Driels tweeluik In Hollandia Suburbia laat zich het beste omschrijven als David Lynch in een Hollandse vinexwijk; achter de façade van burgerlijkheid spelen zich merkwaardige taferelen af, terwijl ook het luchtruim niet veilig blijkt. Van Driel is ook filmregisseur, en dat is te zien.

Ook Hulsing is geen onbekende met cinema: van de auteur van onder meer De smokkelaar en Spaans rood verschijnt tijdens de Stripdagen de fraaie bundel Donker en onnatuurlijk. Daarin staan portretten en illustraties voor genrefilmtijdschrift Schokkend Nieuws, vrij werk en materiaal uit zijn animatiefilm Magic Show (op dvd bij het boek gevoegd). De film is, naast een mooie selectie werk uit de nieuwe bundel, doorlopend op de expo te zien.

GALERIE GEMUND KLEINE HOUTSTRAAT 48 3 T/M 12 JUNI VR T/M ZO 13:00-18:00,

FEESTELIJKE OPENING: ZA 4 JUNI 16:00

TOEGANG GRATIS

POËTISCHE PENNENSTREKEN

Illustrator en striptekenaar Dido Drachman (Amsterdam, 1992) debuteerde in 2020 met de graphic novel Zwanendrifters. Eerder werkte ze samen met de dichters Jasper Albinus en Aca Siwabessy Stoffels aan visuele poëzie; de woorden en de illustraties kwamen tot stond in nauwe samenwerking tussen de makers. Deze visuele gedichten maakten zij als onderdeel van respectievelijk Wortels in Nederlands Indië (2019) en Wortels in de Molukken (2022), uitgegeven door Real Comics. De gedichten en een selectie van Drachmans Indië-werk zijn te zien in de St.-Bavokerk.

ST.-BAVOKERK, GROTE MARKT

3 T/M 12 JUNI MA T/M VR 10:00-17:00, TOEGANG € 3,-

BEURSZONDAG 5 JUNI OPEN VAN 12:00-16:00, TOEGANG GRATIS

JOOST SWARTE: ODE AAN HET BOEK

Deze zomer toont Teylers Museum werk van de Haarlemse tekenaar en ontwerper Joost Swarte. In het Prentenkabinet is een selectie van zijn werk te zien rond het thema boeken. Swarte is internationaal bekend door zijn tekeningen voor tijdschriften als Vrij Nederland, Humo en The New Yorker. Hij is daarnaast een veelzijdig ontwerper van posters, postzegels, logo’s en lettertypes. Ook ontwierp hij meubels, tapijten, glas-in-loodramen en zelfs gebouwen, waaronder de Toneelschuur.

Swarte’s stijl wordt bepaald door ‘de klare lijn’: duidelijke contourlijnen en platte vlakken met heldere kleuren. Zijn werk is daardoor helder en toegankelijk. In zijn strakke tekeningen verbeeldt hij alledaagse gebeurtenissen op een verrassende wijze, vol speelsheid en humor.

TEYLERS MUSEUM , SPAARNE 16

3 JUNI T/M 30 OKTOBER DI T/M ZO 10:00-17:00 TICKETS ZIE TEYLERSMUSEUM.NL

JOOST SWARTE OP KRUIS-WEG68

Het is niet meer dan terecht dat Joost Swarte als medeoprichter van Stripdagen Haarlem extra in de schijnwerpers wordt gezet. In Galerie KRUIS-WEG68 zijn originele illustraties te zien die hij maakte voor Amerikaanse publicaties: het weekblad The New Yorker en het boek Thrice Told Tales, waarin Catherine Lewis voor kinderen de basistechnieken van vertellen uiteenzet. Swarte illustreert in letterlijke zin: zijn tekeningen verlevendigen én verduidelijken. Ze functioneren zowel los van de tekst als in samenspraak met de tekst.

Daarnaast is er grafiek van Swarte en zijn er glicéeprenten, gelimiteerd en gesigneerd. Ook zijn er ontwerpschetsen voor het glas-in-lood raam in de Oosterkerk te Hoorn. Het definitieve ontwerp is tevens te koop als prent.

GALERIE KRUIS-WEG68 KRUISWEG 68 20 MEI T/M 11 JUNI DO T/M ZA 11:00-18:00,

TOEGANG GRATIS

RIJKSWACHTERS X STRIPMAKERS

De ontwerpers van Studio Hamerhaai en illustrator Michiel Offerman, bekend van o.a. de Eppo-strip Star Barz, nodigden een illuster gezelschap van illustratoren en stripmakers uit om een Rijkswachter een persoonlijke signatuur te geven. Rijkswachters zijn houten robots die zijn gemaakt van gebruikte transportkisten van het Rijksmuseum. Je kunt doorgaans via een uniek nummer achterhalen welk kunstwerk erin heeft gezeten. Nu mochten de stripmakers beslissen hoe ze eruit komen te zien. Ze hebben zich laten inspireren door de kunst die in het Rijksmuseum is te zien.

Ze kregen de opdracht een detail, de sfeer of zelfs het gevoel dat ze bij een Rijksmuseum kunstwerk kregen, naar een Rijkswachter te vertalen. Het resultaat wordt tijdens de Stripdagen geëxposeerd in het Kunst Centrum Haarlem. Wie zo’n Rijkswachter wil bezitten, kan zijn of haar slag slaan: ze zijn te koop.

De deelnemende stripmakers en illustratoren zijn Thé Tjong-Khing, Erik Kriek, Wendy Denissen, Roel Smit, Coco Ouwerkerk, Wilbert van der Steen, Sioejeng Tsao, Menno Wittebrood, Emanuel Wiemans, Johan Neefjes, Alex van Koten, Robbert Damen, René Uilenbroek, Aimée de Jongh, Mignon Nusteling, Sander Out, ila Dani, Marcel Ruijters, Gwen Stok, Wasco, Michiel Offerman, Frenk Meeuwsen en Yasmin Sheikh.

KUNST CENTRUM HAARLEM, GEDEMPTE OUDE GRACHT 117-121

3 JUNI T/M 12 JUNI DI T/M ZO 10:00-00

TOEGANG GRATIS

HET KLEINSTE MUSEUM VAN HAARLEM

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werd menige sf- en fantasypocket in het Engelse taalgebied voorzien van een prachtige illustratie, vóórdat kille airbrush en stockafbeeldingen hun intrede deden. In de etalage van Kunst Centrum Haarlem is t/m 20 juni een aantal van de mooiste covers te zien uit de collectie van festivaldirecteur Tonio van Vugt.

DE ONTMASKERDE MACHT

In december 2019 publiceerde de organisatie Cartooning for Peace in haar blad Courrier International over de toenemende druk waaronder cartoonisten in de hele wereld moeten werken. Vijf jaar na de aanslag op de redactie van het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo lijkt de wereld te zijn vergeten hoe belangrijk het kritisch volgen van de macht is.

Met de tentoonstelling De ontmaskerde macht geven Stedenband Haarlem-Mutare en het internationale online platfrom Cartoon Movement via twee exposities, lezingen en interviews een podium aan meerdere cartoonisten, onder wie Zapiro uit Zuid-Afrika, Ramón Esono Ebalé uit Equatoriaal Guinea en Pedro X Molina uit Nicaragua. Alle drie wonnen zij afgelopen jaren de prestigieuze Courage In Cartooning Award van Cartoonist Rights Network International.

Op de eerste verdieping van het Provinciekantoor geven deze cartoonisten en hun internationale collega’s uit onder meer Oekraïne, Afghanistan, Egypte, Oostenrijk en Turkije in ruim veertig cartoons een scherp commentaar op hoe dictators hun volk onderdrukken. Journalist Frénk van der Linden gaat op 8 juni tijdens de opening in gesprek met cartoonisten Hossein Rezaei (Afghanistan) en Pedro X Molina en de samenstellers van de expo, Anita Brus, Dik Bol en Tjeerd Royaards. ’s Avonds wordt een thema-avond rond Molina en Rezaei georganiseerd in De Pletterij, waar tevens meer werk van deze cartoonisten is te zien. Beide cartoonisten moesten hun geboorteland ontvluchten. Op deze avond wordt speciale aandacht gewijd aan de situatie in Nicaragua, dat zich steeds meer ontwikkelt als het Noord-Korea van Midden-Amerika.

PROVINCIEKANTOOR HOUTPLEIN 33

3 JUNI T/M 30 AUG TOEGANG GRATIS, OPEN TIJDENS KANTOORUREN

8 JUNI 16:30 UUR: OPENING DOOR FRÉNK VAN DER LINDEN

DE PLETTERIJ LANGE HERENVEST 122

1 JUNI T/M 31 JULI TOEGANG GRATIS, OPENINGSTIJDEN ZIE: WWW.PLETTERIJ.NL

18 JUNI 20:00 UUR: THEMA-AVOND ROND MOLINA EN REZAEI, TICKETS € 3,—

PHILIPPE GIRARD ON A WIRE

De Canadese illustrator en stripauteur Philippe Girard heeft inmiddels al twaalf graphic novels op zijn naam staan. In Nederlands is hij vooral bekend van de getekende biografie Leonard Cohen: On a Wire, over zijn beroemde in 2016 overleden landgenoot, de zingende dichter met de donkere stem. In een heldere stijl met eenvoudige lijnen zet Girard het leven neer van een van de meest onwaarschijnlijk muzikale helden van zijn tijd, de ups en de downs. In deze kleine maar fijne expo zijn originele pagina’s en tekeningen te zien.

GALERIE RUTH NELEMAAT SPAARNWOUDERSTRAAT 43

3 T/M 12 JUNI 12:00-17:00

TOEGANG GRATIS

MRMONK EXPOSEERT

De internationaal vermaarde kunstenaar MrMonk (ook wel bekend als TRIK) exposeert zijn knallers van schilderijen bij foodhall Mooie Boules. De expositie Marvellous bestaat uit schilderijen die hij in de afgelopen periode maakte in het kader van We…are Doomed, een project met The Irrational Library. De schilderijen werden live gemaakt bij diverse optredens van deze Haarlemse band. Verwacht diepe lijnen en rauwe beelden, komt dat dus zien. Deze expositie vindt plaats in samenwerking met Nieuwe Vide, in het kader van de expositie Ultimatum van MrMonk en bevriende tekenaars.

MOOIE BOULES OERKAPKADE 3

3 T/M 12 JUNI MA T/M DO 16:00-00:00, VR T/M ZA 12:00-01:00, ZO 12:00-00:00, TOEGANG GRATIS

BESTEMMING: CANADA

Waarom verlaat iemand huis en haard om zijn of haar geluk te beproeven in een ver en onbekend land? In Bestemming: Canada tekende een team van Nederlandse stripmakers de biografieën van immigranten in Canada. Waar kun je deze internationale verhalen beter laten zien dan in hostel Hello I’m Local? Met Aimée de Jongh, Anne Stalinski, Emma Ringelding, Erik de Graaf, Erik Kriek, Floor de Goede, Hanco Kolk, Jordi Peters, Mei-Li Nieuwland en Paul Teng.

HELLO I’M LOCAL

SPAARNWOUDERSTRAAT 74

3 T/M 12 JUNI TOEGANG GRATIS

VLOEDLAGEN IN DE ZEEREEP IV

Onder deze intrigerende titel presenteert De Vishal de ruimtevullende installatie Vloedlagen in de Zeereep IV van Karin van Dam. Het is een parallelle wereld die zowel herkenbaar als vervreemdend is. Van Dam wandelde van Zandvoort naar Haarlem en eindigde in de Vishal op de Grote Markt. Haar installatie bestaat uit veelvormige breisels die zijn vervaardigd in het Textielmuseum in Tilburg. Deze installatie maakt deel uit van een serie die eerder locaties in Zierikzee, Bergen en Veere aandeed.

DE VISHAL GROTE MARKT 20

22 MEI T/M 26 JUNI DI T/M ZA 11:00-17:00, ZO 13:00-17:00, TOEGANG GRATIS

GROEPSEXPO IN SEINWEZEN

In Seinwezen is werk te zien van diverse kunstenaars, onder wie Piet Zwaanswijk, Jessica Assmann, Joline Klinkenberg, Eva Gonggrijp, Scorpio, Irene Kunst, Lilja Björk, Richard Tolmeyer, Ap Eijsenbrink, Jacqueline Bieze, Hugo Loning en John Klinkenberg. Je kunt je er onderdompelen in een zee van tekeningen en schilderijen, waarvan een groot aantal een stripachtig karakter heeft.

SEINWEZEN KINDERHUISSINGEL 1

3 T/M 30 JUNI MA T/M VR 9:00-17:00,

TOEGANG GRATIS. FINISSAGE ZO 12 JUNI 15:00 MET PETER STUFKENS EN BAND

TYPEX EN THÉ TJONG-KHING

Studio Burgwal exposeert werk van Typex en Thé Tjong-Khing. Van Typex zijn enkele van zijn bovenmaatse en arbeidsintensieve houtskooltekeningen te zien. Tevens wordt een selectie getoond uit het indrukwekkende oeuvre van levende legende Thé Tjong-Khing.

STUDIO BURGWAL BURGWAL 69

3 JUNI T/M 12 JUNI ZA EN ZO 11:00-17:00, TOEGANG GRATIS

PETER BRUNSMANN: VERTEKENDE STRIPS

De Haarlemse kunstenaar Peter Brunsmann exposeert nieuwe tekeningen naar aanleiding van afbeeldingen uit strips. Over zijn gebruik van strips als inspiratiebron schrijft Joost Pollmann in zijn boek De Stripprofessor. Vijftig colleges over tekenkunst: ‘Hij tekent geen slaafse weergaven van het origineel, maar maakt er in een hoogst individuele stijl zijn eigen beelden van.’

GALERIE DE WAAG SPAARNE 30 ROOD

2 T/M 12 JUNI DO T/