Middeleeuws festival met De Rode Ridder

januari 2024

"Steekspelen waren in het Brugse gedurende meer dan tweehonderd jaar een traditie, van 1285 tot 1494. In West en Oost-Vlaanderen is een middeleeuws festival echter geen traditie en steekspelen nog veel minder. Hoog tijd dus om hier verandering te brengen en ons terug onder te dompelen in de middeleeuwen, de steekspelen en zoveel meer. En dat is precies het doel van het Middeleeuws Festival in Jabbeke.

Even de nieuwigheden voor 2024 vermelden, maar we gaan natuurlijk nog niet al onze geheimen vertellen. We kunnen wel zeggen dat onze tweede editie zeer bijzonder zal zijn.  Een tipje van de sluier:

  • Niet alleen steekspelen en behendigheidsspelen, maar deze keer ook stunts te paard!
  • Een betere aankleding van onze tribune voor de steekspelen met meer showgehalte.
  • Een ongelooflijke veldslag zoals jullie die nog niet gezien hebben! Denk aan ruiterij op het slagveld, belegeringstuigen, kanonnen, enzovoort en dus heel zeker uniek in ons land. Meer verklappen we echt nog niet.
  • Een spectaculaire vuurshow met kanonnen en battle-elementen in de avond.
  • Nieuwe bijkomende kinderanimatie, ook voor de allerkleinsten!
  • Verrassingsanimatie in de herbergen en op het terrein.

En verder natuurlijk, net zoals op onze vorige editie: Een dagvullend programma voor groot en klein, interactiviteit is heel belangrijk, neem zelf deel, is ons motto! Er zijn zelfs niet één, maar twee ruime kids villages met niets dan doeactiviteiten voor hen, van knutselen (o.a. armbandjes, haarbandjes, juwelen) tot andere doeactiviteiten (o.a. boogschieten, kruisboogschieten, katapult, trebuchet, allerlei spelen, springkastelen, schilderen en tekenen) grime, selfiecorners als ridder of prinses, enzovoort. En er is iedere dag natuurlijk de kindveilige kiddie battle tegen de ridders! Alle activiteiten voor de kinderen zijn volledig gratis!!!

Maar ook volwassenen kunnen bijvoorbeeld boogschieten, leren zwaardvechten, allemaal op een veilige en educatieve manier, naast bijvoorbeeld schilderen en kalligrafie, middeleeuwse dans, poseren bij of met een roofvogel en zoveel meer!

Voor alle leeftijden zijn er de vele demo’s van ambachten en beroepen van toen, we noemen er slechts enkele: een zwaard, wapen en harnassmid (in een smidse), maliën ‘breien’, touw slaan (en neteltouw!), tin gieten, munten slaan, apotheek, wondverzorging, pestdokter, lederbewerking, mand vlechten, potten bakken, kaarsen maken, hout draaien, houtbewerking, steenkappen, kleuren maken, kleding maken, de middeleeuwse bakkerij, enzovoort.

We zorgen ervoor dat je ook zaken zal kunnen proeven!!!

En op het terrein loop je ook op allerlei andere animatie zoals vuurspuwers, vertellers, steltloper, muzikanten, theater, jongleurs, hofnar,...

Ridders vechten het uit onder elkaar en er is zelfs een kleine veldslag!

Een vuurshow, optredens van muzikanten, roofvogelshow, noem maar op! 

En om de tel niet te verliezen duiden we telkens aan in welke eeuw je nu weer terechtkomt!"

Deze editie staat ook in het teken van 65 jaar De Rode Ridder met onder meer signeersessies, een lookalikewedstrijd, een kleurwedstrijd, meevechten aan de zijde van Johan of hem aanmoedigen tijdens steekspelen en een grote veldslag. Ook Galaxa en Merlijn komen langs.

Alle info, het volledige programma en heel wat extra info vind je terug op https://www.middeleeuwsfestival.be

Middeleeuws festival