Expo: Robbedoes van Emile Bravo

mei 2022

Van vrijdag 20 mei tot en met zondag 3 juli 2022 organiseert Train World de tentoonstelling Robbedoes van Emile Bravo. Jong zijn tijdens de bezetting. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het CHRD (Centre d’Histoire de la Résistance et de la Déportation) en uitgeverij Dupuis.

Het album Robbedoes - Hoop in Bange Dagen deel 4 is het vervolg en einde van deze fascinerende reeks over de Tweede Wereldoorlog gezien door de ogen van Robbedoes. Deze mini-expo zag het levenslicht ter gelegenheid van de release van dit vierde en laatste album.

Een cyclus over de Tweede Wereldoorlog: vier jaar oorlog, vier covers

Emile Bravo beschrijft zowel in Het Dagboek van een Fantast (2008) als in Hoop in bange dagen (2018, 2019 en 2021) het leven van een jonge Brusselse tiener tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een jonge jongen die pagina na pagina opgroeit, de gruwel van de nazi-doodsmachine ontdekt en twijfelt aan zijn eigen betrokkenheid bij een conflict dat zijn petje te boven gaat. Robbedoes is meer dan een held, hij is hier de getuige van een vreselijke periode en zet een eenvoudig en sterk karakter neer dat iedereen in staat stelt zichzelf te identificeren en zich de vraag te stellen:

Emile Bravo ontwierp de covers voor Hoop in Bange Dagen op zo’n manier dat de sfeer van elk album duidelijk wordt. Vier thema’s, vier woorden die vier slopende oorlogsjaren symboliseren: "Wat zou ik in zijn plaats gedaan hebben?"

  • deel 1: de bezetting, 
  • deel 2: de vervolging
  • deel 3: de deportatie 
  • deel 4: de bevrijding

Praktische info: www.trainworld.be

Robbedoes