Expo: Mondriaan, een Betere Wereld
"Bijna iedereen kent Piet Mondriaan (1872-1944) als de revolutionaire schildervan de rode, witte, blauwe en gele vlakken verdeeld tussen strakke zwarte lijnen. Minder bekend is dat de kunstenaar het als zijn plicht zag om in zijn composities te streven naar evenwicht en harmonie, als blauwdruk voor een betere wereld. De tentoonstelling Mondriaan, een betere wereld, die vanaf 19 oktober te zien is in het Mondriaanhuis, gaat in op de filosofische en idealistische kant van Mondriaan.
Aanleiding voor deze expositie is het verschijnen van de gelijknamige graphic novel van Erik de Graaf. In de vuistdikke publicatie, die dit najaar verschijnt, verbeeldt de stripauteur hoe Mondriaan de laatste elf jaar van zijn leven vanuit Parijs, naar London en uiteindelijk naar New York trok, vluchtend voor het opkomend nazisme in Europa. Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog bleef Mondriaan tot aan zijn dood zoeken naar een manier om licht te brengen in de toenemende duisternis in de wereld.
Erik de Graaf (Vlaardingen, 1961) tekent al vanaf het moment dat hij een potlood kon vasthouden. Het duurde echter nog veertig jaar voordat hij zijn debuut maakte als stripauteur.
Vanaf 2003 verschenen kort achter elkaar Verbleekte Herinneringen, Gekleurd Geheugen en Gevonden Verleden, drie verhalenbundels, losjes gebaseerd op zijn jeugd. Met Scherven en Littekens maakte De Graaf vervolgens een tweeluik over een groep jonge vrienden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze publicaties verschenen tevens in het Frans bij Dupuis onder de titels Éclats en Cicatrices. In oktober 2024 verschijnt zijn graphic novel Mondriaan, een Betere Wereld. Het kleurrijke beeldverhaal verschijnt bij uitgeverij Scratch Books en zal ook verkrijgbaar zijn in de museumshop van het Mondriaanhuis."