Expo Het Geheim van de Zwaardvissen

september 2021

Precies 75 jaar geleden publiceerde Edgar P. Jacobs in het tijdschrift Kuifje de eerste aflevering van Het Geheim van de Zwaardvis. Het album hield lezers van 26 september 1946 tot 8 september 1949 op het puntje van hun stoel. Het Geheim van de Zwaardvis. brak met de Frans-Belgische traditie van naïeve jonge helden en ongebreidelde actie en de plot die 144 platen in beslag nam was een voorbode van de moderne graphic novel. Edgar P. Jacobs werkte aan de psychologie van de personages en besteedde manische zorg aan de geloofwaardigheid van de decors en de dramatiek van de kleuren. Gepubliceerd in twee delen in 1950 en 1953, werd Het Geheim van de Zwaardvis heruitgegeven als één boek in 1964.

De expo Het Geheim van de Zwaardvissen situeert dit bijzondere pionierswerk in zijn tijd, maar verkent ook hoezeer het vandaag nog relevant is. De auteur bezit als liefhebber van proto-sciencefiction en sciencefiction namelijk een bijzonder talent: hij kan heel goed voorspellen hoe de toekomst eruit zal zien. En meer dan eens zijn zijn voorspellingen uitgekomen: klimaatverandering, slimme horloges, gevechtsdrones, jetpacks...

De tentoonstelling neemt bezoekers mee naar het ontstaan van de avonturen van Blake en Mortimer, dat in zijn historische context wordt gesitueerd, en naar de nalatenschap, zoals we die in het te verschijnen album van Jean Van Hamme, Peter Van Dongen en Teun Berserik, De Laatste Zwaardvis, kunnen leren kennen. Dit nieuwe album van De Avonturen van Blake en Mortimer wordt in de herfst van 2021 aan het grote publiek voorgesteld, tijdens de tentoonstelling. De Zwaardvis wordt zo de draad die het ontstaan van de reeks met de 75ste verjaardag van onze helden verbindt, maar ook die tussen de geestelijke vader, Edgar P. Jacobs, en de auteur die zijn werk een tweede leven heeft gegeven. Het is Jean Van Hamme die in 1996 de uitdaging aangaat om de avonturen van Blake en Mortimer verder te zetten met De Zaak Francis Blake. Dat het meest iconische voorwerp uit het werk van Jacobs, de vliegende onderzeeër Zwaardvis SX 1, terug van de partij was, toont bovendien hoe goed de toekomstvoorspellingen van de bedenker van Blake en Mortimer waren. Jacobs gaf met zijn zuivere, visionaire schetsen vorm aan de onmogelijke droom van talloze Franse, Russische en Amerikaanse ingenieurs na de Tweede Wereldoorlog. Zijn prototype van een jachtbommenwerper en onderzeeër in één is nog altijd ongeëvenaard en blijkt een accurate voorspelling van wat de luchtvaartwetenschap ook vandaag nog bezighoudt.

Deze expo is te bezoeken in het Belgisch Stripcentrum, Zandstraat 20, 1000 Brussel. www.stripmuseum.be

Extra: Download het persdossier (24 pagina's) als pdf.

Het Geheim van de Zwaardvissen