Expo en fietsroute Buck Danny

juni 2022

Buck Danny 75 jaar

Maak kennis met het militaire verleden en heden van Sint-Truiden in teken van 75 jaar Buck Danny, de populairste pilotenstrip. Aan de hand van QR-codes en minitentoonstellingen word je onderweg meegenomen in het verhaal van Buck Danny. Een spannende zoektocht met wedstrijd maakt de route nog leuker.

Buck Danny beleefde zijn eerste avontuur in 1947, in het weekblad Robbedoes. Met de afloop van de Tweede Wereldoorlog was er ook een abrupt einde gekomen aan de toevoer van Amerikaanse strips. De tijd was dus rijp voor vervanging. In hun nieuwe strip onderworpen de Luikenaars Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier de Amerikaanse piloot Buck Danny aan tal van avonturen. Sindsdien verschenen er in totaal 58 albums over de heldhaftige belevenissen van deze vliegenier, waarvan 40 van de hand van Charlier en Hubinon. Zoveel jaren en albums later heeft Buck Danny nog geen spatje van zijn vechtlust, enthousiasme en durf verloren.

Buck Danny

Een ontdekkingstocht langs het militaire heden en verleden van Sint-Truiden

In 2022 blaast de populaire pilotenreeks Buck Danny 75 kaarsjes uit: een extra reden om jullie te laten meegenieten van zijn vele avonturen met een boeiende expo en nieuwe fietsroute.

Een flinke fietstocht van 22 km voert je van het Luchtmachtmuseum in de binnenstad naar de voormalige luchtmachtbasis van Brustem. Op 14 markante locaties (waaronder de twee expo’s) maak je kennis met het militaire verleden van Sint-Truiden. Op de route ontdek je bunkers en monumenten en kan je genieten van het betoverende Haspengouwse landschap. Onderweg test je je kennis met het wedstrijdformulier, waarmee je onder andere kans maakt op een weekendverblijf en de volledige stripreeks van Buck Danny.

Wanneer? van 1 juni tot en met 15 november 2022

Vertrekpunt fietsroute: Luchtmachtmuseum, Diesterstraat 1, Sint-Truiden

Haal je fietsboekje gratis bij dienst Toerisme tijdens de openingsuren. Wedstrijdformulieren kunnen hier achteraf ook binnengebracht worden.

De locaties 

 1. Luchtmachtmuseum Brustem
 2. Oorlogsmonument naast Sint-Maartenkerk
 3. Minderbroederskerk (expo)
 4. Site Kasteel Rochendaal Bevingen (Fliegerdorf)
 5. Heiberg bunker, antenne
 6. Uitzicht op de landingsbaan aan de kant van Kerkom
 7. Bunker naast de brouwerij van Kerkom
 8. Munitiebunkers tussen Kerkom en Aalst via de veldweg
 9. Achterkant Saffraanberg
 10. Voorkant Saffraanberg met de Starfighter
 11. Uitzicht op de startbaan aan de kant van Brustem
 12. Droneport (expo)
 13. Mirage Flight Simulator (loods Droneport
 14. Rotonde Brustem: uitzicht op de Fouga Magister

Tentoonstellingen

Van 1 juni tot en met 2 oktober haal je je hart op bij de expo’s in de Minderbroederskerk en Droneport. Daar duik je in de fascinerende wereld van Buck Danny en maak je van dichtbij kennis met een aantal iconische vliegtuigtypes. Je leert er alles over de geschiedenis van de strip, de helden en booswichten en bewondert vliegtuigen die een link hebben met de militaire geschiedenis van Haspengouw, onder andere de Boeing B17 Flying Fortress, Republic P-47 Thunderbolt, Supermarine Spitfire en de Republic F84 Thunderjet.

Wanneer? van 1 juni tot en met 15 november 2022

Waar? Minderbroederskerk: van dinsdag tot zondag, van 10u-17u • Droneport: dagelijks te bezoeken (in openlucht)