Expo Baudouin Deville: Kathleen, van Brussel naar Leopoldstad

april 2022

Baudouin Deville werd in 1956 in Luik geboren en begon al in zijn kindertijd met tekenen. Al toen hij 9 jaar was, bracht hij Les Aventures de Théodore uit, wat in familiekring enthousiast werd onthaald!

Na de klassieke humaniora haalde hij een diploma bedrijfsbeheer. Hij kruiste het pad van Eddy Paape, tekenaar van onder andere Jan Kordaat en Luc Orient, bij wie hij les volgde aan de Academie voor Schone Kunsten in Sint-Gillis.

In 1982 maakte Deville ook kennis met reclametechnieken aan het CAD (College of Art & Design). Van daaruit richtte hij later Traits Graphic Design op: zijn eigen bedrijf voor grafische ontwerpen en kunsten. In 1983 ging hij met Bedescope in zee, waar hij de trilogie L’Inconnu de la Tamise uitbracht. Daarna creëerde hij Les Esclaves de la Torpeur voor Dargaud, gevolgd door het album Continental Circus voor Paquet in 2011. In 2018 kwam bij uitgeverij Anspach een nieuwe reeks uit, die hij maakte in samenwerking met historicus en scenarioschrijver Patrick Weber. In het eerste album van de reeks, Glimlach 58, volgen we de avonturen van Kathleen, die het onthaal verzorgt op de Wereldtentoonstelling in 1958. In de volgende albums Leopoldstad 60, Brussel 43 en Inno 67 maakt de heldin het einde mee van Belgisch Congo in 1960, beleeft ze een flashback uit 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog  en raakt ze betrokken bij de rampzalige brand in warenhuis Innovation in 1967. De vier magistraal gedocumenteerde albums, getekend in de traditie van de Belgische stripschool, vielen bij de lezers bijzonder in de smaak. Glimlach 58 werd trouwens de officiële strip in het kader van de zestigste verjaardag van het Atomium. Van het respect voor de historische context over de weergave van decors tot de gestileerde grafische stijl van de klare lijn (die Hergé en E. P. Jacobs zo koesterden): alles in het werk van Baudouin Deville komt harmonieus samen. Zijn werken zijn een feest om naar te kijken en een genot voor de geest. Om gretig te lezen en te herlezen.

Een tentoonstelling in samenwerking met de Sur la pointe du pinceau vzw en uitgeverij Anspach.

De expo vindt plaats in het kunstcentrum van het Rood Klooster, Rokloosterstraat 4, 1160 Oudergem (Brussel).

Openingsuren: van woensdag tot zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Surf ook naar www.rouge-cloitre.be

Baudoin Deville