Expo: Bart Proost: 10 jaar striptekenaar, 10 stripverhalen

februari 2023

"Illustrator en striptekenaar Bart Proost toont van vrijdag 3 februari tot en met zondag 26 februari 2023 een terugblik èn een overzicht op tien beeldverhalen in tien jaar als stripauteur.

Toen Bart Proost in 2009 werd benoemd tot stadstekenaar van Lommel, was dat de aanzet voor een carrière als publicerend striptekenaar. In 2012 bracht hij zijn eerste stripalbum uit in de reeks Alexander De Grote. Sinds die tijd verschenen er in totaal zes albums van deze humoristische, avontuurlijke en leerrijke familiestrip bij de Nederlandse uitgeverij Strips2Go. Deze stripreeks wordt deels geschreven door Barcas en parodieert het leven van deze legendarische Macedonische koning.

Ondertussen maakte Bart ook ander, grafischer werk. In 2015 verscheen een soloalbum, de proloog van Hector Malots klassieke jeugdboek Alleen op de Wereld: Chavanon. Deze sfeerrijke strip verscheen bij het West-Vlaamse Saga Uitgaven.

Ook rond de mysterieuze, negentiende-eeuwse Duitse vondeling Kaspar Hauser maakte hij een beeldroman bij Saga Uitgaven, samen met scenarist Verhast. Het album Kaspar Hauser: In het Oog van de Storm vertelt een uiterst boeiend, waargebeurd verhaal en verscheen in 2020 zelfs in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Donkere Stille Gangen een exclusieve bundeling — verscheen in 2022 in eigen beheer. De korte verhalen in dit boek zijn gebaseerd op liedjesteksten van onder andere Luc De Vos, aangezien Bart in het verleden samenwerkte met Gorki voor hun laatste theatertournee.

Al deze projecten hebben dan ook één ding gemeen: Bart Proost doet artistiek en creatief volledig zijn eigen ding. In deze expo dompelt hij u dan ook onder in zijn wereld van eigenzinnige beeldverhalen.

Deze overzichtsexpositie valt overigens samen met het verschijnen van de graphic novel Caspar David Friedrich: De Schilder van de Stilte bij de Genkse uitgeverij Daedalus. Dit diepgravende boek — opnieuw een samenwerking met Verhast — vertelt over de wereld van dit genie van de romantische schilderkunst. Of gaat het boek misschien ook een beetje over de auteur zelf?

Ook van dit boek lijkt een Duitse vertaling waarschijnlijk, daar 2024 een jubileumjaar is voor Friedrich, die dan 250 jaar geleden werd geboren.

Waar? CC De Adelberg, Galerij CCDA, Adelbergpark 1, 3920 Lommel. www.ccdeadelberg.be

Wanneer? Open tijdens de openingstijden van het CC en tijdens voorstellingen.

Op zondag 19 en zondag 26 februari 2023 zal de auteur zelf ook aanwezig zijn op de expo van 14.00 tot 17.00 uur.

www.bartproost.be

Foto's: Robert Boons

Bart Proost