Expo: Animalia

februari 2023

Met de tentoonstelling Animalia nodigt Train World, het NMBS-museum, je uit voor een poëtische en wetenschappelijke reis die in het teken staat van de bescherming van ons milieu. Deze unieke tentoonstelling wil het publiek bewust maken van de uitdagingen op het vlak van de biodiversiteit en het klimaat, en van de sleutelrol van de trein als duurzaam vervoermiddel bij uitstek.

Het wijdverspreide besef dat ons klimaat in nood verkeert, dat de biodiversiteit bedreigd is, en de ecologische en sociale crises roepen op tot actie. Train World wil met deze tentoonstelling een steentje bijdragen.

De Belgische kunstenaar Pierre-Yves Renkin werd als gastartiest uitgenodigd om een twintigtal dierencreaties tentoon te stellen in het museum. De tentoonstelling bevat naast deze werken op ware grootte, ook belangrijke stukken uit de persoonlijke collectie van de kunstenaar. Dit is een soort rariteitenkabinet, met zeldzame voorwerpen, documenten en unieke archiefstukken die inzicht geven in zijn werk en levenswereld als dierenartiest.

Parallel aan deze reis waarin poëtische emotie centraal staat, werden in de verschillende ruimtes van het museum thema’s uitgewerkt. Dankzij de wetenschappelijke ondersteuning van UCLouvain kunnen we meer vertellen over het behoud van de biodiversiteit, klimaatverandering en de voordelen van de trein als duurzaam vervoermiddel.

Een deel van de tentoonstelling staat ook in het teken van de inspanningen van NMBS, Infrabel, Thalys (Eurostar Group) en Lineas — de spooroperator van het goederenvervoer — om de impact van hun activiteiten op het milieu en het klimaat te verminderen.

Animalia

De tentoonstelling Animalia is opgebouwd rond de volgende thema's:

Biodiversiteit en massa-uitstervingen

Het eerste deel van de tentoonstelling is gewijd aan de belangrijkste massa-uitstervingen op aarde en de oorzaken en gevolgen van het verdwijnen van de biodiversiteit. 

Klimaatverandering en ecologische bedreigingen

Het is belangrijk om te weten welke rol wij spelen in de opwarming van de aarde, zodat we onze koolstofvoetafdruk kunnen verkleinen. 

De troeven van de trein

Oorspronkelijk stond de trein symbool voor de industriële revolutie die leidde tot immense vooruitgang, maar ook tot schadelijke gevolgen voor ons milieu. Dankzij de vele voordelen is de trein nu echter het antwoord op de behoefte om duurzamer te reizen.

Originele, artistieke creaties

Voor de tentoonstelling Animalia werkte Train World samen met Pierre-Yves Renkin, een internationaal befaamde Belgisch kunstenaar die gespecialiseerd is in dierencreaties.

De zaal van de Pays de Waes, op de eerste verdieping van het station van Schaarbeek, toont de ongewone wereld van deze ‘tovenaar van het levende’ in de vorm van een rariteitenkabinet. Pierre-Yves Renkin stemde ermee in om voor het eerst een deel van zijn privéverzameling tentoon te stellen. Die bestaat uit zeldzame voorwerpen, documenten en unieke archieven. Het zijn stuk voor stuk sleutelelementen die je onderdompelen in zijn wereld en werk als taxidermist.

Speciaal voor de tentoonstelling Animalia maakte deze gepassioneerde en boeiende artiest een twintigtal werken, die verspreid tentoongesteld zijn tussen de permanente expo van Train World.

Onderweg komen de bezoekers onder meer olifanten, een gorilla, een giraf, een reuzenschildpad, een enorme reuzenmanta en een krokodil tegen! Samen met de oude locomotieven en de vele spoorwegschatten die hen omringen, versmelten ze samen tot een mooi en tot de verbeelding sprekend geheel.

Een scenografie van François Schuiten en ExpoDuo

Om deze dierencreaties nog beter tot hun recht te laten komen in symbiose met de spoorwegcollectie, werden kunstenaar François Schuiten en ExpoDuo, de scenografen van Train World, gevraagd om deze unieke tentoonstelling uit te werken en ze te voorzien van klank en licht.

Componist Bruno Letort, die de soundtrack voor Train World creëerde en meewerkte aan het laatste album van Stromae, creëerde voor Animalia een originele soundtrack vol dierengeluiden die in elke kamer de indrukwekkende aanwezigheid versterkt van een bestiarium dat plots tot leven lijkt te komen voor de ogen van het publiek.

Voor meer info en praktische info, surf naar press.nmbs.be/tentoonstelling-animalia

Trailer van de expo: https://www.youtube.com/watch?v=H9DZVEzE0rs