Expo: 50 jaar Franka

februari 2024

Franka is een van de populairste Nederlandse strips. Ook internationaal gezien geniet ze grote bekendheid. Haar avonturen zijn inmiddels vertaald in het Frans, Duits, Spaans, Deens, Zweeds, Noors, Galicisch, Catalaans en het Chinees. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de roodharige en ondernemende hoofdrolspeelster haar eerste avontuur beleefde. Om dit te vieren, staat van 2 maart tot en met 30 juni 2024 de Spotlightzaal van Museum Storyworld in het teken van deze iconische stripheld. In de expositie zijn onder meer belangrijke stappen uit het productieproces van Franka te volgen en is origineel werk te zien van schrijver en tekenaar Henk Kuijpers.

Franka

Storyworld Spotlight: 50 jaar Franka

De Spotlight-expositie 50 jaar Franka toont hoe deze iconische Nederlandse strip zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Je ziet naast hand geïnkte strippagina's en potloodschetsen van Henk Kuijpers, ook hoe deze maker te werk gaat. Voor Franka doet hij uitvoerig onderzoek en bezoekt vaak persoonlijk de locaties in de verhalen om foto's en tekeningen te maken. In de expositie kun je als bezoeker ook zelf aan de slag om je bewust te maken van dit proces. Als aanvulling op de expositie geeft Dr. Barbara Postema, werkzaam als docent aan de RUG, een lezing op 14 april over de positie van vrouwelijke personages in de strip vanaf het begin tot het heden. In de Spotlightboekjesreeks verschijnt een nieuw deel over de historie en het productieproces van Franka. Het boekje dient ook als catalogus bij de expositie.

Van bijrol naar hoofdrol 

In 1973 maakt Henk Kuijpers (Haarlem, 1946) een korte strip voor het dan immens populaire stripblad Pep. Mannen spelen in de strip de hoofdrol, maar ergens in een hoekje van de eerste pagina staat een bijzondere scriptgirl afgebeeld; een meisje dat erop toeziet dat het filmscript nauwkeurig wordt gevolgd. De redactie van Pep is enthousiast en Kuijpers wordt aangenomen om korte verhalen en illustraties te maken. Even later krijgt de scriptgirl als secretaresse de hoofdrol in de stripreeks en groeit uit tot de eerste onafhankelijke vrouwelijke stripheld van Nederlandse bodem. Franka is slim, handig, zelfbewust, zelfstandig en eigengereid. Ze heeft een eigen bedrijf en reist als kunstdetective de wereld rond.

Avonturen in stripblad Eppo en Veronica Magazine

Franka's avonturen zijn van 1975 tot en met 1997 te volgen in stripblad Eppo. De eerste verhalen bevatten soms nog fantasy-elementen, later worden ze steeds realistischer. Franka woont bijvoorbeeld eerst in de fictieve stad Grotterdam en daarna in Amsterdam. Van 1990 tot 2003 staat Franka als stripreeks in het Veronica Magazine. Net als bij Eppo, groeit ze in dit magazine met haar publiek mee. Zo spelen vanaf de jaren 1990 mode, glamour, lifestyle en seks een rol in de verhalen van Franka. In 2009 maakt Eppo een comeback. Vanaf dat moment is Franka in Eppo te zien en beleeft ze tot aan de dag van vandaag haar avonturen in dit stripblad.

Storyworld Spotlight: 50 jaar Franka is van 2 maart tot en met 30 juni 2024 te bezoeken in strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld in Forum Groningen. Meer informatie en tickets: storyworld.nl

© afbeeldingen:  Henk Kuipers — © foto: Erwin Suvaal