Expo: 40 jaar Familie Doorzon - Nederland gestript door Gerrit de Jager

oktober 2022

"Een opvallend archief binnen de stripcollectie van het Allard Pierson is dat van striptekenaar Gerrit de Jager (1954), die Nederland met De Familie Doorzon decennialang op de hak nam. Vanaf 4 november presenteert het Allard Pierson een selectie uit zijn werk.

Doorzon

Vinexwijk

Als karikaturen van de doorsnee-Nederlander in een Vinexwijk geven de Doorzons al meer dan veertig jaar commentaar op de Nederlandse samenleving. Grof taalgebruik, seksisme, politieke incorrectheid, recht praten van alles wat krom is, de Doorzons lieten niets aan twijfel over. Gerrit de Jager zegt zelf dat de grappen gemaakt werden door de duivel op zijn linker- en de engel op zijn rechterschouder. Naast De Jagers herkenbare tekenstijl, maakte het de strip populair en op z'n minst spraakmakend bij een grote schare lezers. 

Wereldverbeteraar

Tegelijk spreekt er een sterke maatschappelijke betrokkenheid uit de strip en uit projecten die De Jager voor bedrijven en instanties deed. Opvallend is de steeds terugkerende aandacht voor het milieu, de financiële wereld, seksualiteit en racisme. Of het nu om de bevrijding van Mandela ging, milieuvervuiling of het gebruik van condooms tegen AIDS, achter de bijtende humorist blijkt een wereldverbeteraar schuil te gaan die met zijn scherpe grappen tot denken wil aanzetten.

Met de tijd mee

De tentoonstelling laat zien hoe De Jagers werk zich ontwikkelt en hoe de personages met hun tijd meegroeien. Zelden heeft een strip het zo lang volgehouden. Sinds 1981 zijn er 31 albums verschenen en evenzoveel jaren stond de strip in de Nieuwe Revu. Tot op de dag van vandaag geeft vader John Doorzon in het Algemeen Dagblad in een dagelijkse cartoon zijn ongezouten visie op samenleving en actualiteit.

Paneldiscussie en tekenworkshops

Tijdens de tentoonstelling zal er een paneldiscussie worden georganiseerd over de kijk op strips en cartoons onder invloed van de veranderende tijdsgeest, met aandacht voor onderwerpen als seksisme en racisme. Gerrit de Jager geeft tekenworkshops op 19 november, 27 december, 28 januari en 25 februari. Tickets zijn te boeken via de website."

Alle praktische info: allardpierson.nl