Expo: 1629 in Batavialand
Onderstaande info komt van Standaard Uitgeverij.
1629 of het gruwelijke verhaal van de schipbreukelingen van de Batavia - Maritieme geschiedenis van Nederland gestript in een grafisch epos
Het verhaal van de Batavia, een van de gruwelijkste pagina’s uit de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart, is nu ook verstript in de uitgave 1629. Dit tweeluik is zonder meer een meesterwerk, historical fiction op zijn best, met sterke dialogen en weergaloze grafische scènes. 1629 werd vrijdag 16 mei gepresenteerd in Museum Batavialand in Lelystad.

De makers
Auteur Xavier Dorison kent zijn materie en werkte de geschiedenis van de Batavia uit tot een psychologische thriller over muiterij, schipbreuk, slachting en overleving, onderbouwd met heel wat historische documentatie.
“Eigenlijk is 1629 het verhaal van superlatieven, het grootste schip van de zeventiende eeuw, waarschijnlijk ook het grootste verhaal uit de maritieme geschiedenis en een van de meest angstaanjagende avonturen”, zo omschrijft de stripauteur zelf het verhaal.
Je kent Dorison beslist ook als de auteur van Undertaker, De Beestenburcht, Asgard, Long John Silver, W.E.S.T. en Thorgal. Bij Lauwert Uitgeverij verscheen nog maar pas het one-shot Ulysses & Cyrano van zijn hand. Hij is ook de scenarist van Het Derde Testament.
1629 brengt hem opnieuw samen met Thimothée Montaigne, de tekenaar van Het Derde Testament - Julius vanaf deel 2. Hij verzorgde ook de inkleuring van Long John Silver van Mathieu Lauffray met wie hij jarenlang een atelier deelde. Hij tekende ook nog Malicorne, Het Vijfde Evangelie en De Prins van de Nacht deel 8 en 9, allemaal strips die zich in het verleden afspelen.
Van hoorspel tot Hollywood
De roemruchte geschiedenis van de Batavia heeft heel wat (strip)auteurs, regisseurs en andere beeldmakers geïnspireerd.
In 2023 maakte Het Geluidshuis van de Batavia een spannende en veelvuldig bekroonde podcast met Jan Decleir (Dag Sinterklaas, De Familie Claus) als verteller.
In 2015 kon je in de Nederlandse bioscoop naar Michiel de Ruyter, een groots filmepos van Roel Reiné met Frank Lammers (Undercover, Ferry) in de hoofdrol van de Nederlandse marinier.
Stripmakers Hanco Kolk en Peter de Wit laten hun stripheld Gilles de Geus in De Batavia (1990) ook een avontuur beleven op het VOC-schip.
Ook scheepsbouwer Willem Vos raakte in de ban van het verhaal. Hij liet zich in de jaren 1970 inspireren door de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven (Turks Fruit, Total Recall, Basic Instinct), die toen plannen had om het dramatische relaas van de Batavia te verfilmen. Hoewel die film er nooit kwam, was het voor Vos de aanzet om een andere droom werkelijkheid te maken: de bouw van een levensechte reconstructie van het spiegelretourschip.
Expo in Museum Batavialand
In Museum Batavialand kan je nog steeds deze reconstructie van het schip bezoeken. Op een kleine expo zie je met je eigen ogen hoe het grafische epos 1629 tot stand kwam. “Het leek ons leuk om ons publiek een kijkje achter de schermen van de strip te gunnen”, aldus directeur Ariane Hoog. “Deze strip werpt weer een nieuw licht op de geschiedenis van de Batavia.”
De expo is nog te zien tot en met de zomervakantie.