Vernissage Inexistences van Christophe Bec

10 februari 2024 Fotoreportages
tekst: David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

Na acht jaar scenario's schrijven voor andere tekenaars is Christophe Bec terug als striptekenaar. Soleil publiceerde zijn nieuwste album Inexistences in het Frans. Het is een hybride album van 152 pagina's met een stripverhaal dat tegelijk een artbook is met grote illustraties die uitklapbaar zijn. Dat wordt nog een financieel uitdagende onderneming voor een vertaaluitgever mocht dit album van Bec effectief vertaald raken. Daar hebben we niet op gewacht om een kijkje te gaan nemen in de Brusselse galerij Huberty & Breyne waar tot 2 maart een verkoopexpo loopt van Inexistences. De expo laat niet alleen grote tekenplaten uit het album zien, maar ook een fraaie reeks hommages aan andere striphelden, vooral naar het werk van William Vance. Ook van Elecboy, door Jaouen Salaün, een tekenaar die ook voor Bec heeft getekend, loopt een kleinere expo in dezelfde galerij.

 

Inexistences is een somber post-apocalyptisch verhaal dat zich afspeelt in een groot berglandschap. Overlevenden dwalen door het desolate landschap waar de enige overblijfselen ruïnes zijn die in ijs zijn gehuld. Grote rampen hebben de planeet onderworpen aan eindeloze winters. Toch wordt er gezegd dat er een heiligdom is waar een blauw kind woont dat de herinnering aan vroegere tijden heeft bewaard. Een legende die de scherpschutter Sol probeert uit te zoeken.

We slaan een praatje met de man wiens tientallen albums sinds de jaren 1990 ook in het Nederlands verschijnen, te beginnen met de sf-reeks Zéro Absolu, vertaald door Talent. Gevraagd naar zijn eigen favoriete reeks, als tekenaar of scenarist, antwoord hij Pandemonium, een thriller in drie delen die hij voor een van zijn vaste tekenaars, Stefano Raffaele, schreef. De vertaling kwam in 2012 uit bij Saga Uitgaven.

We vragen hoe het gesteld is met het filmproject rond Prometheus, zijn succesvolle en ook langst lopende stripreeks. "Dood", luidt het korte antwoord. De filmrechten waren in handen van een Belgische productiefirma, maar het raakte niet aan de benodigde centen om het dure sciencefictionproject te financieren. Van de reeks zijn in het Frans tussen 2008 en 2023 vierentwintig delen verschenen, hoofdzakelijk getekend door Raffaele. Daedalus is met de vertaling mee tot deel 20.

Prometheus verschijnt niet alleen in het Frans en Nederlands, maar ook in andere talen. In 2022 verscheen een eerste aankondiging voor een prequel door Bec, Andy Diggle, Jock en Shawn Martinbrough. Een complete uitgave van 128 pagina's verscheen in april 2023 in het Engels bij Ablaze. De Franse versie is voor 27 maart 2024.

Het rijtje covers en compilatietekeningen als hommage aan andere tekenaars is indrukwekkend. Het realisme van William Vance voor nagetekende covers van Bob Morane, RingoRamiro en Bruce J. Hawker is goed getroffen. Een album van Bob Morane was Becs eerste strip die hij als tienjarige knul heeft gelezen. Tegenwoordig is hij samen met Eric Corbeyran de scenarist van gloednieuwe avonturen van de avonturier van Henri Vernes. Een jeugddroom die uitkomt. In 2011 had hij al het voornemen om de strips nieuw leve, in te blazen, toen met tekenaar Bernard Khattou. Omdat Vernes een hedendaagse versie wou in plaats van een retroversie viel dat project in duigen. Bec recupereerde het echter voor het niet-vertaalde Lancaster, getekend door door Jean-Jacques Dzialowski, maar de twee albums flopten genadeloos bij Glénat. Bec gaf als excuus dat het een van zijn series is die hij een beetje verkeerd heeft aangepakt. Het was mossel noch vis. Hij vond dat hij er meer een parodie van had moeten maken. Met tekenaar Paolo Grella kreeg hij een herkansing, hoewel de tekenaar er na twee albums de brui aan gaf om. Voor Bob Morane is er met Ivan Rodriguez een nieuwe tekenaar aan boord.

Later dit jaar is ook William Vance' held Bruce J. Hawker helemaal terug. En daar is Bec de scenarist van met Carlos Puerta als tekenaar. De vertaling van het eerste album, met de titel Het Oog van het Moeras, wordt bij Le Lombard op 19 juni verwacht in softcover en hardcover. Een historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van de Britse marine verleende zijn medewerking om de zeevaartfans op hun wenken te bedienen. Het eerste nieuwe album van 64 pagina's is een schattenjacht geworden op zoek naar het echte verhaal achter de legende van de Tempeliers. Bruce J. Hawker voert nu het bevel over de Lark. Maar het gonst van de geruchten: het zeilschip zou vervloekt zijn, of is het de kapitein? Die laatste probeert in elk geval niets te ontkennen en eist van zijn mannen dat ze hem volgen tot in de diepste diepte van de hel. Wanneer de uitkijk van de Lark het zeil ziet van een orde die vijf eeuwen geleden is verdwenen, rijst de vraag of het toch niet de duivel is die aan het roer staat...

Tussen de hommagetekeningen hangen ook een portret en een illustratie van Tarzan. In 2021 en 2023 vertaalde Silvester de twee door Bec geschreven albums naar oorspronkelijke romans van Edgar Rice Burroughs. Deel 1 werd getekend door Stevan Subic, deel 2 door Robert De la Torre en Stefano Raffaele.

Voor deze expo tekende Bec een grote tekenplaat vol met helden uit stripreeksen waarvoor hij een boontje heeft. Ook hier weer overtuigt het realisme ons ervan dat Bec een grootse tekenaar is. Ook Thorgal staat erbij. De reeks van Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme leerde hij pas op latere leeftijd kennen. Samen met Valérie Mangin schreef hij een verhaal voor de nieuwe reeks Thorgal Saga, een spin-off met dikke one-shots door telkens andere auteurs. Bec tekent het zelf. Hij kondigde het in 2023 als volgt aan: "Dit wordt een dik Thorgal-one-shot! Een verhaal ingeklemd tussen De Val van Brek Zarith en Alinoe. Het is natuurlijk een grote eer om te worden uitgenodigd voor het banket van grootmeesters Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme, die me als tiener en nog lang daarna hebben laten dromen. De titel van dit album wordt Huldra, de Godin van Amber. Ik wilde ook een vrouwelijke kijk op de Thorgal-saga en Valérie, die ook dol is op het personage, aarzelde nauwelijks een duizendste van een seconde toen ik deze samenwerking voorstelde."

Op een andere tekenplaat sieren heldinnen een collage van geliefde personages. Tussen realistisch getekende portretten rond een groter uitgevoerde Red Sonja staat ook het kopje van Henk Kuijpers' Franka. Op de vraag hoe hij die Nederlandse reeks kent, antwoordt Bec dat hij haar avonturen gewoon in Spirou las. De strip liep in de jaren 1980 kortstondig in het weekblad Robbedoes en Spirou. Dupuis gaf er ook de eerste Franstalige albums van uit.

De verkoopexpo Inexistences loopt nog tot 2 maart 2024 in galerij Huberty & Breyne, Kasteleinplein 33, 1050 Brussel. Surf ook naar hubertybreyne.com voor meer praktische info.