Vernissage expo Robbedoes door Dany en Yann

12 januari 2024 Fotoreportages
tekst: David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

In november 2023 verscheen het album Robbedoes en Blue Gorgon bij Dupuis. Het 88 pagina's tellende one-shot van Dany en Yann kostte enkele jaren om te maken. Het is ook het voorlaatste album in de nevenreeks van Robbedoes en Kwabbernoot. Hierna verschijnt er nog één album van Marc Hardy en Zidrou. Hardy was een van de aanwezigen op de vernissage van de verkooptentoonstelling van Robbedoes en Blue Gorgon die de Brusselse galerie Champaka organiseert. Nog tot 2 februari 2024 kan je je er ter plaatse van vergewissen dat de originelen van Dany erg goed gereproduceerd zijn in het album, met behoud van de oorspronkelijke kleurintensiteit en de kwaliteiten van het inkt- en inkleurwerk. Al wat je er ziet hangen en liggen, de tientallen originelen, voorbereidende potloodschetsen, diverse illustraties voor (back)covers van het album en speciale edities, coverwikkels en ex librissen, is er te koop voor prijzen die variëren van 900 euro voor potloodtekeningen tot enkele duizenden euro voor covers.

 

Onze fotograaf Raymond Lagae spreekt de net aangekomen Huguette Marien aan, de echtgenote van Jean Van Hamme. Dat doet Raymond in het Nederlands, want ze komt oorspronkelijk uit Aalst. Haar steeds als scenarist actieve man krijgt vervolgens de vraag of hij ook een mondje Nederlands kan spreken. Hij ontwijkt de vraag door te stellen dat er van zijn strips meer dan 3,3 miljoen exemplaren in het Nederlands zijn verkocht. Hij voegt eraan toe dat hij het jammer vindt dat ze in softcover verschijnen. We raden dat de voormalige zakenman nu eenmaal meer auteursrechten ontvangt door de verkoop van een hardcover dan van een softcover.

In 2006 maakte Hugette even deel uit van de uitgeefdirectie van uitgeverij Dupuis waar ze een rol van interim-crisisdirecteur vervulde. Ook zij komt uit de zakenwereld. In haar eentje redde ze trouwens verschillende van Jean Van Hammes personage van een dood die haar man in zijn scenario's in haar ogen iets te snel voorzag.

Jean Van Hamme en Dany delen niet alleen een roemrijk verleden bij het weekblad Kuifje, ze zijn ook de auteurs van het indertijd grensverleggende Een Avontuur zonder Helden, wat zo'n beetje doorgaat voor een van de eerste auteursone-shots op de Franco-Belgische markt. Daarna maakten ze nog de avonturenreeks Harlekijn, later omgedoopt in Joker

Beide echtparen kennen elkaar zo goed dat de begroeting op de vernissage gepaard gaat met een hartelijke kus op de mond. Het is ook een aangenaam weerzien tussen Hardy en Dany.

Van Hamme slaat een praatje met zijn voormalige uitgever bij Le Lombard, Yves Sente. Beide heren zijn scenaristen van Blake en Mortimer. Van Hamme is nog niet uitgeschreven over de personages van Edgar P. Jacobs terwijl Sente alweer nieuwe afleveringen schreef voor André Juillard (die nog een laatste keer Blake en Mortimer tekent) en deze keer afzonderlijk van elkaar de Nederlanders Peter van Dongen en Teun Berserik.

Ook Yann is van de partij, op de foto links van Yves Sente. Hij laat zich niet vaak zien op dergelijke feestjes. Ook hij blijft een erg productieve scenarist.

We spreken er ook even met een medewerker bij BD Must, die in december 2023 het 120 pagina's dikke album Onuitgegeven Werk van Dany uitgaf. Die titel dekt de lading, want het bevat een twintigtal voorheen in album onuitgegeven strips van Dany uit het weekblad Kuifje en daarbuiten en een recenter verhaal. Er zit een tweede gelijkaardig album in de pijplijn, want er bestaat nog meer onuitgegeven en zelfs onvertaald werk van Dany, bijvoorbeeld hommages aan andere stripreeksen of pagina's voor allerlei goede doelen.

Bij het naar buiten gaan, treffen we nog Bernard Hislaire alias Yslaire, van wie dit jaar zijn allerlaatste album van Samber wordt verwacht. Deze reeks startte in de jaren 1980 met voor het eerste deel een helpende hand van Balac... alias Yann aan de schrijftafel.

We maken nog een rondje langs de originelen om de vele pagina's in details te bestuderen.

De verkooptentoonstelling van Robbedoes en Blue Gorgon loopt nog tot 3 februari in Galerie Champaka, Ernest Allardstraat 27 in Brussel. Open op donderdag en vrijdag van 13.30 tot 18.30 uur, op zaterdag van 11.30 tot 18.00 uur, of op afspraak. 

Surf ook naar www.galeriechampaka.com