Thomas Pips en de Tour de France

Zoek de muisjes!

13 juni 2023 Fotoreportages
tekst: David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

Van 12 juni tot 15 september 2023 loopt in het meeting- en eventcentrum Staf Versluys in de badplaats Bredene een vierdelige, gratis expo voor wieler- én stripfans. Tegelijk is er een wedstrijd aan gekoppeld waarbij je de befaamde muisjes in de Tour de France-cartoons van Thomas Pips moet vinden. En daar kunnen deelnemers een mooi bedrag mee winnen. We overlopen hieronder het aanbod voor je.

 

Wedstrijd Thomas Pips

Ook in de zomer van 2023 publiceert Het Nieuwsblad weer oude cartoons van Thomas Pips zoals ze decennia geleden, van 1947 tot 1982, hordes lezers wisten te plezieren in Het Volk, een krantentitel die inmiddels door Het Nieuwsblad is overgenomen. Toen tekende Buth de hele duur van de Tour de France dagelijks een tekening vol actuele verwijzingen naar de rit van de dag. De krant publiceerde ze in extra edities waarin journalisten summier de eerste gegevens over de pas gereden etappe beschreven. Eenmaal gedrukt, werden de kranten met sportvliegtuigjes overal in Vlaanderen gedropt voor een verdere distributie en verkoop. Dat droppen mag je erg letterlijk nemen. Op de vernissage van de expo is een van de piloten van toen aanwezig. Vol enthousiasme vertelt hij zich hoe hij over voetbalvelden vloog om daar de pakken papier te droppen. Elders werden de Tour de France-edities in weiden en velden gedropt. Jongeren kwamen de kranten vervolgens oppikken om voor een schamele vergoeding te verkopen. Het ging om een oplage van meer dan honderdduizend exemplaren.

Mede debet aan het succes van de krantjes waren de cartoons van Buth, en zeker de extra opdracht voor jonge en oudere lezers. In elke tekening verstopte hij één, twee of meer muisjes. Hij kon ze vaak goed verstoppen. Wie ze vond, kon er prijzen mee winnen. En zo'n beloning is ook in 2023 weer van toepassing, want bij twintig uitvergrote cartoons van weleer moet je als bezoeker van de expo de muisjes zoeken. Via rasters op een deelnameformulier moet je telkens twee vindplaatsen noteren. Wekelijks verloot Bredene een waardebon van 100 euro die bij lokale handelaars kan gespendeerd worden.

Surf naar deze website voor meer info.

Je kan er ook het wedstrijdformulier downloaden om zelf te printen. Deze formulieren zijn uiteraard ook gratis beschikbaar aan het onthaal van het meeting- en eventcentrum Staf Versluys.

De fiets in strips

In dezelfde zalen van het cultureel centrum zijn op twintig panelen fragmenten uit diverse strips aangebracht. Samen bieden ze een gevarieerd overzicht aan fietsende striphelden en wielrenners in stripverhalen. Het gaat om fragmenten uit onder meer Robbedoes en Kwabbernoot, de Kiekeboes, Suske en Wiske, F.C. De Kampioenen, Kinderen in het Verzet, Wielergek!, Saboteuses, Jump, Urbanus,...

20 grote winnaars en 20 boeiende locaties van de Tour de France

We hadden het genoegen om even te keuvelen met oud-wielerjournalist Robert Janssens, die decennialang wielerkoersen versloeg. Vanaf 1960 schreef hij over wielerwedstrijden voor de Antwerpse krant Volksgazet, in 1962 mocht hij een eerste keer mee naar de Tour de France. In 1969 stapte hij over naar Het Laatste Nieuws om tot 2000 achtendertig maal aanwezig te zijn op de belangrijkste rittenwedstrijd ter wereld. Hij schreef biografieën van Eddy Merckx, Herman Vanspringel, Rik Van Looy en over de flandriens, de zevendelige Tour Encyclopedie en nog andere boeken over wielrennen. Hij schrijft nog steeds. In 2021 pende hij zijn eerste roman, Sukkelaar, neer, gevolgd door Jef, de jeugdroman Robje en de Ronde en dit jaar nog de roman Ik Ben Twee en Ik Zeg Nee. In 2007 schreef hij het tweetalige boek Thomas Pips in de Tour. Janssens schreef speciaal voor de expo de teksten voor veertig panelen, netjes verdeeld over twintig grote rondewinnaars en twintig boeiende, memorabele locaties die de Tour de France in haar geschiedenis heeft opgenomen. Bij een aantal portretten van rondewinnaars staat een fragment uit de strip Helden van de Tour van de Nederlander Jan Cleijne, in 2013 uitgegeven door De Bezige Bij | Oog & Blik.

Janssens komt soms nog op tv in de talkshow van Karl Vannieuwkerke. 84 is-ie al, een bevlogen verteller met een hart voor wielrennen en de coureurs die hij leerde kennen. Hij benadrukte dat hij in geen enkele andere sport zoveel de mens als in een wielrenner heeft leren bewonderen. Toen we hem vroegen bij welke wielrenner we hem mochten fotograferen, was het even zoeken. Maar hij kwam toch snel uit bij Bernard Hinault. In andere omstandigheden zouden we een lange avond aan zijn lippen gehangen hebben om te luisteren naar anekdotes over zo'n zestig jaar wielergeschiedenis die hij al heeft gevolgd. Nu waren we al blij dat hij opbiechtte dat hij soms op hotelkamers kwam voor interviews en dat de wielrenners in kwestie zich nog moesten aankleden. Of dat hij een interview met Hinault aflegde, gewoon zittend op de stoep na een slopende rit.

Aan de balie van de expo is een speciaal voor deze expo vervaardigde uitgave te koop. Muizenissen (94 pagina's, softcover), uitgegeven door Uitgeverij Partizaan, bevat tientallen cartoons van Buth, telkens voorzien van een artikel van Robert Janssens.

Memorabilia

Uit de persoonlijke collectie van Jason Cool is een aantal wielertruitjes (onder meer van Wout Van Aert), bidons, poppetjes, medailles en andere memorabilia uit de Tour de France samengebracht. Jason is de grootste Mapei-verzamelaar ter wereld, maar hij volgt ook andere wielerploegen en wielrenners. 

De expo is van 12 juni tot 15 september gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van het MEC Staf Versluys in Bredene, Kapelstraat 76. Check hier de openingsuren.

Tot 15 september worden wekelijks winnaars geloot uit alle deelnemers die de muisjes op de uitvergrote cartoons weten te lokaliseren.