Terug naar overzicht

Strips in Pixel Museum, Toys Discovery Museum en Train World

9 december 2022 Fotoreportages
tekst en © foto's: David Steenhuyse

 

Brussel heeft z'n stripmuseum, tevens een van de drukst bezochte musea van het land. In het MOOF kan je een indrukwekkend uitgebreide collectie stripfigurines bekijken. En uiteraard passeer je in de Belgische hoofdstad om de haverklap een van de tientallen stripmuren die in het centrum en daarbuiten zijn verspreid. Maar ook in andere Brusselse musea vind je (verrassend) veel strips en stripfiguren terug. We bezochten in gezelschap van onze neefjes (14 en 16 jaar) onlangs het Pixel Museum in de kelderverdieping van Tour & Taxis en het in 2022 geopende Toys Discovery Museum er vlak naast. We gingen ook langs bij Train World aan het station van Schaarbeek. Het was een hit bij de neefjes, hoewel uitspraken als "Wauw!" en "Och, kijk daar!" nog meer uit onze mond rolden. Een feest van herkenning en nostalgie in duizendvoud.

 

Pixel Museum

Het Pixel Museum herbergt een collectie van duizenden videogames die samen een overzicht bieden van dertig jaar spelletjes die je met allebei consoles of computers kan spelen. Het museum was tussen 2017 en 2020 in Schiltigheim (Straatsburg) te vinden, maar is daarna verhuisd naar Brussel. Zowel in Frankrijk als nu in België is het uniek in zijn soort: het eerste museum van het land dat enkel aan games is gewijd. 

Behalve de spelletjes zijn er ook heel wat oude consoles en (spel)computers tentoongesteld: Atari, Commodore, iMa, Sega, Nintendo, Playstation en alle bekende merken. Je kan er ook zelf een paar tiental spelletjes spelen, van Pong over schiet- en autoracespellen tot een oude RPG van Asterix en Obelix. Want o jawel, de stripspelletjes zijn er ook ruim vertegenwoordigd. Uiteraard heel wat superheldengeweld, maar ook oude spellen van Kuifje, Lucky Luke en De Smurfen. Heel wat afgeleide producten, zoals figurines en comics (uiteraard van Tomb Raider) zijn er ook te zien. Hier kan je makkelijk een tweetal uurtjes rondwandelen en spelen. Regelmatig zijn er speciale evenementen of activiteiten, zoals workshops om zelf videogames te maken, en tijdelijke expo's. Toekomstige games van grote studio's kan je er na inschrijving soms ook testen.

Praktische info: pixel-museum.brussels

Toys Discovery Museum

Het sinds 2022 geïnstalleerde Toys Discovery Museum deelt dezelfde keldergewelven van Tour & Taxis als het Pixel Museum. Je betaalt aan dezelfde kassa de ingang. Als je beide musea bezoekt, krijg je korting.

De relatief beperkte oppervlakte is volgestouwd met 250 meter aan speelgoed die volgens uiteenlopende thema's zijn uitgestald in 135 kleine en grotere vitrines. Zo is er een grote vitrine met oorlogs- en avonturenspeelgoed, waarin zowel tinnen soldaatjes als poppen van Indiana Jones, allerlei geweren en zelfs een pop van de Hitlerjügend zijn samengebracht. In een westernvitrine is heel wat van Lucky Luke te bekijken. Van De Smurfen, Asterix, Kuifje, Lucky Luke, Blake en Mortimer, Disney, PeanutsFlash Gordon en andere grotere stripreeksen zijn nog meer vitrines gevuld. Een grote hoek is gewijd aan allerlei poppen van Amerikaanse superhelden. Tussen de werkelijk duizenden te bekijken voorwerpen en speelgoed in allerlei vormen en soorten wemelt het van de stripfiguren. Aan de muren hangen affiches voor al lang gepasseerde tentoonstellingen over stripreeksen of reclameposters waarvoor stripfiguren zijn gebruikt. Net zo goed is er speelgoed te bekijken naar bekende tv-reeksen en populaire films uit heden en verleden. We noemen graag Star Wars, Ghostbusters, Robocop, The A-TeamPredator, AlienTerminator, Clash of the Titans, . En voor wie in de jaren 1970 en 1980 naar Club Dorothée keek op de Franse televisie zal het ook wel een feest van nostalgie en herkenning zijn om objecten van Goldorak, Capitaine Flam, Albator en Ulysses 31 te zien passeren, aangevuld met hyperpopulaire anime als One Piece.

Uiteraard zijn ook bekende speelghoedmerken als Playmobil en Lego vertegenwoordigd en franchises als Masters of the Universe en Transformers die ooit als speelgoed startten en later leidden naar strips, tekenfilmreeksen en films.

Praktische info: toys-discovery.museum

Naast het permanente Pixel Museum en Toys Discovery Museum loopt momenteel een tijdelijke, retrospectieve en immersieve expo over Goldorak. Deze expo loopt nog tot 15 januari 2023. Deze expo was voorheen te zien in Parijs en Rijsel. Klik hier voor meer info.

Train World

De neefjes houden van mechaniek en design in de vorm van mooie wagens. Na een eerder bezoek aan Autoworld, waar sinds begin dit jaar een permanente hoek rond Kuifje is gebouwd, namen we hen mee naar het imposante Train World aan het station van Schaarbeek, dat in de museumshop is nagebouwd in Lego. Ook dat museum was een voltreffer, vooral omdat ze zelf allerlei locomotieven mochten beklimmen, aan hendels en stuurstangen trekken of aan handwielen draaien.

In de eerste hal staan tientallen miniatuurmodellen verzameld en is het prachtige station van Luik in het klein nagebouwd. In twee grote hallen pronken enkele Belgische (stoom)locomotieven waaronder het enig overgebleven exemplaar van de retrofuturistische Atlantic 12 uit 1939, bijgenaamd Schoonheid, die een machinist van de sloop redde. François Schuiten maakte er de strip Schoonheid over. De trein is zowat de mascotte van Train World en wordt gretig uitgespeeld in allerlei promotiemateriaal, souvenirs en zelfs in een Monopoly-spel. Schuiten was betrokken bij de enscenering van de exporuimtes van het in 2015 geopende museum. Zijn inbreng ervaren we bijvoorbeeld in een ruimte waarin allerlei klokken zijn verzameld, een hoekje met brievenbussen of naamborden, een hoekje waar een spoorwegovergang is te zien... én te horen en een in een zand gezonken loco. In een interactieve module kan je plaatsnemen om zelf met een trein te rijden. Terwijl je commando's uitvoert om te vertragen, sneller te rijden of te stoppen rijdt de trein plots verder in dichte en verre toekomstdecors. Train World is een prachtige locatie waar je ook weer een paar uur zoet bent.

De tijdelijke expo Royals & Trains gaat over weelderig ingerichte treinen die de Belgische koninklijke familie gebruikte voor (inter)nationale verplaatsingen. Deze expo loopt nog tot 22 januari 2023. Op levensechte poppen geprojecteerde gezichten vertellen extra geschiedenis.

Praktische info: www.trainworld.be