Persvoorstelling Suske en Wiske: Geduvel op de Heide

4 mei 2022 Fotoreportages
door David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

Mocht het zesde hommagealbum van Suske en Wiske de titel Geduvel op het Strand van Blankenberge gekregen hebben, dan hadden we niet zo ver moeten rijden, maar een trip naar de Kalmthoutse Heide sloegen we niet af. De heide is een prachtig natuur-, wandel- en fietsgebied waar ook Willy Vandersteen weleens vertoefde. Sterker zelfs, hij vestigde zich in Kalmthout waar hij woonde en werkte. Hij bracht er ook zijn Studio Vandersteen onder waar talloze verhalen van Suske en Wiske, De Rode Ridder, Jerom, Bessy, Robert en Bertrand en andere reeksen tot stand kwamen. Tegenwoordig is Vandersteens oude villa een kindermuseum en in de gemeente is een heus Willy Vandersteenplein waar een bronzen buste van de gevierde stripmaker staat. Wandelaars kunnen er tevens een Striproute volgen. Terug naar de Kalmthoutse Heide. Daar wandelt ook tekenaar Jan Bosschaert graag rond. Een ideaal decor voor het verhaal Geduvel op de Heide, vonden hij en scenarist Marc Legendre, voor een fantasierijk verhaal over kamperen, duiveltjes en engeltjes. Voor het duo is het een hernieuwde samenwerking na hun jeugdreeks Sam, over een meisje vol romantische en avontuurlijke dromen dat in een garage klust om haar droomwagen te kunnen kopen. Als toemaatje komt ook Sam eventjes voor in Geduvel op de Heide.

 

Volgens de aankondiging van Standaard Uitgeverij combineren de auteurs elementen uit het Jerom-avontuur De Verborgen Kroon en de Suske en Wiske-klassieker De Duistere Diamant. "Het resultaat is een luchtig, vrolijk en spannend avontuur in de geest van de vierkante Jerom-albums, overgoten met het onmiskenbare Suske en Wiske-sausje. Lambik kocht een caravan en organiseert een uitstap met Jerom en tante Sidonia naar de Kalmthoutse heide. Suske en Wiske verblijven er op het landgoed van een oude bekende, maar wanneer Lambik & co. ter plaatse komen, blijkt hun kampplaats overhoop gehaald en zijn de kinderen verdwenen..."

De persvoorstelling van het album vond op 3 mei, in aanwezigheid van Jan Bosschaert en inkleurster Mandy Van Passel, toepasselijk plaats op de Kalmthoutse Heide, met name een parking dicht bij uitkijktoren De Stapper, waar je een ruim zicht krijgt op de heide.

Voor Jan Bosschaert is het zijn tweede hommagealbum na het in 2015 verschenen avontuur De Verwoede Verzamelaar naar een verhaal van Jan Verheyen voor het goede doel SOS Kinderdorpen. Marc Legendre is uiteraard al door en door vertrouwd met de wereld van Suske en Wiske als scenarist van de spin-offs Amoras en De Kronieken van Amoras, beide getekend door Charel Cambré. Van De Kronieken van Amoras verschijnt op 31 mei het tiende album en dat is deel 2 van de cyclus De Zaak Sus Antigoon.

Jan Bosschaert vond het prettig om weer samen te werken met Marc Legendre na hun jarenlange inspanningen om van Sam een geliefde reeks te maken. Van deze reeks verschenen tussen 1990 en 2008 elf albums en twee publicitaire albums bij Standaard Uitgeverij, alle bij elkaar gebracht in drie integrales (2016-2018) die door Saga Uitgaven zijn uitgegeven.

Ook met inkleurster Mandy Van Passel werkt Bosschaert niet voor het eerst samen. Zij gaf al kleur aan de door Bosschaert-verzamelaar Bart Maessen geschreven stripbiografie Getekend Damiaan. Mandy is grafisch ontwerper en zelf ook een getalenteerd illustrator voor onder meer geboortekaartjes. Haar bedrijf heet Baby in Red. Voor haar sociale media krijgt ze advies van de op de persdag eveneens aanwezige Patricia De Bruycker van haar firma Merkwijs.

Suske en Wiske hommage 6: Geduvel op de Heide verscheen op 4 mei bij Standaard Uitgeverij. Het album telt 48 pagina's en kost 8,99 euro. Er bestaan ook weer diverse luxe-uitvoeringen van: een luxe met linnen rug en ex libris + 4 schetspagina's (65 euro), met velours kaft en dezelfde ex libris en schetspagina's (100 euro) en een luxe op groot formaat met de strip in zwart-wit, een andere cover en twee ex librissen, zonder de 4 schetspagina's (150 euro).

Eerdere albums in deze hommagereeks zijn Cromimi (Gerben Valkema + Yann), Boemerang (Steven Dupré + Conz), De Kwakkelende Kwakzalver (Jean-Marc Krings + Zidrou), De Preutse Prinses (Paul Geerts) en De Vroem-Vroem-Club (Gerben Valkema + Yann).

Bezoek ook www.janbosschaert.be