Merho krijgt De Grote Pluim van De Haan en muurtekening in Wenduine

27 oktober 2023 Fotoreportages
tekst: David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

De festiviteiten voor jarige job Merho, die op 24 oktober zijn vijfenzeventigste verjaardag vierde, houden aan. Donderdagavond 26 oktober 2023 eerde de kustgemeente De Haan hem met De Grote Pluim 2023, een eerbetoon die nog maar voor de tweede keer wordt uitgereikt. Koen Crucke ging de afscheidnemende auteur van de Kiekeboes voor. Diezelfde avond mocht hij ook een muurtekening onthullen aan het Wielingencentrum in deelgemeente Wenduine. Merho heeft al vijftien jaar een tweede verblijf in deze badplaats, waar hij menig verhaal van de Kiekeboes bedacht en uitwerkte. de badplaats komt zelfs voor in Alle Eendjes (deel 132 uit 2012) en De Dode Brievenbus (deel 141 uit 2014).

 

De Grote Pluim 2023

De plaatselijke bakker en slager houden van Merho, vertrouwt Marleen Bouwens-De Soete, de schepen van onder meer Toerisme en Evenementen, Merho toe. Hijzelf noemt Wenduine in zijn dankwoord "Verwenduine".

In de badplaats was al een overzichtsexpo te zien van de Kiekeboes en in 2022 kon je er de ontdekkingsroute In het Spoor van de Kiekeboes beleven. Er hangen ook permanente portretten van de Kiekeboes in de Spioenkop, een paviljoentje op de tweede hoogste duin van de kust. Helaas zijn er al plakkaten met deze portretten gestolen geweest of zijn ze het slachtoffer van vandalisme en allerlei opschriften.

Muurtekening

Voor een stripmuur van de Kiekeboes door Merho moet je in Middelkerke, een andere badplaats aan de Vlaamse kust, zijn. Voor een muurtekening aan het Wielingencentrum van Wenduine ging het gemeentebestuur graag mee met haar tijd door voor een hommagetekening van een streetartkunstenaar te kiezen. De Oostendse spuitbustekenaar Siegfried Vynck vereeuwigde Merho en diens bekende stripgezin in zijn eigen stijl op een metershoge illustratie. Die bracht hij in zes dagen aan in weer en wind, vaak onderbroken door passanten die met hem een babbeltje sloegen.

Gevraagd naar welk personage hij het moeilijkst om weer te geven vond, antwoordde Vynck niet Fanny, waar andere tekenaars al vaker mee worstelden, maar de gelaatstrekken van Merho zelf, die hij zo gelijkend mogelijk moest zien te maken.

Voor een eventuele volgende hommage in Wenduine opperde Merho de aanwezige politici, onder wie burgemeester Wilfried Vandaele, een uitvergroting van een foto van een piepjonge Jacques Brel waarvoor de voormalige striptekenaar veel bewondering koestert. Brel bracht zijn jeugdvakanties door in Wenduine, van waaruit hij per fiets le plat pays (het vlakke land) verkende. Er bestaat een foto van een jonge Jacques Brel uit de jaren 1930 op een locatie die Merho tijdens wandelingen heeft herkend.