Terug naar overzicht

Hanco Kolk stelt Poppy voor in het MoCA

14 juni 2022 Fotoreportages
tekst: David Steenhuyse — foto's: © Raymond Lagae

 

Hanco Kolks nieuwste Meccano-album Poppy is net uit. De mondaine stadstaat met de verdorven inwoners is nu een op Dubai gebaseerd emiraat geworden. Drugscriminelen hebben er vrij spel, en in het bijzonder eentje die zijn concurrentie één na één uitschakelt met de hulp van een stoïcijnse vakman, een huurmoordenaar. In een vlaag van woede, toen Hanco zo'n drie jaar geleden over de werkelijke situatie las en bijleerde, schreef hij het verhaal van Poppy. Tot zijn verbazing, omdat hij zijn strip er zelf niet in vond passen, liep zijn verhaal in Eppo in voorpublicatie terwijl liefhebbers konden intekenen voor een groot uitgevoerde luxeversie van het album met een originele pagina erbij. Door de crisis haakten enkele intekenaars af waardoor de oplage op tien genummerde exemplaren eindigde. Alle intekenaars werden in het MoCA-stripmuseum in Noordwijk aan Zee uitgenodigd om er het album te komen ophalen en een originele pagina te kiezen. Maar eerst legde een bevlogen Hanco aan de aanwezigen het ontstaansproces van Poppy uit.

 

Hanco Kolk worstelde enkele jaren geleden nog met een ander verhaal. Het was al grotendeels geschreven en ook het tekenen was al aardig opgeschoten, maar hij ervaarde dat het vooral wérk was geworden. Dat project legde hij opzij — en pikt hij aanstonds weer op — toen hij vlot inspiratie kreeg voor een nieuw verhaal van Meccano. Het vorige deel, De Ruwe Gids, dateert alweer van 2007.

De eerste ideeën voor Poppy noteerde hij in een Parijs café. Het schrijven en schetsen in kleine schetsboekjes en het tekenen zette hij voort in Frankrijk, op reis in Egypte en in Nederland, waaronder een hotelkamer in Leiden. Hieronder vind je foto's van het ontstaansproces in diverse tussenstappen en op uiteenlopende locaties.

Eenmaal het scenario op punt stond, kon het tekenen beginnen. Ook dat ging gepaard met zoeken en opnieuw beginnen, nieuwe schetsen en notities maken. Zijn potloodtekeningen bestonden soms uit enorm veel lijntjes bij elkaar.

De volgende fase was het inkleuren en dat is het werk van Marloes Dekkers. Zij koos voor soms heel andere kleurpaletten dan Hanco voor ogen had of verwachtte. Maar het vertrouwen is inmiddels dermate groot dat hij haar 'r gang kon laten gaan.

Voor Eppo tekende Hanco een cover en in 2021 startte de voorpublicatie. Bij de jaarlijkse opiniepeiling bungelde Poppy onderaan het klassement, wat Hanco helemaal had verwacht.

Poppy verscheen in juni 2022 in hardcover bij De Harmonie. Het album telt 64 pagina's en kost 20 euro.

Hieronder vind je nog een impressie van Hanco Kolks voorstelling in het MoCA-museum, waar momenteel een expo loopt over 70 jaar weekblad Donald Duck. Surf hier naar de website. Het museum exposeert in een bescheiden, maar architecturaal geweldig ingericht gebouw originelen van internationale toptekenaars in een fris opgevatte context. Het biedt een historiek van het beeldverhaal. Je kan er strips lezen en kopen. En diverse expo's wisselen elkaar doorheen het jaar af, waarbij nadrukkelijk aandacht is voor het werk van Nederlandse stripmakers uit heden en verleden.