Expo 45 jaar de Kiekeboes in Wenduine

30 juni 2022 Fotoreportages

tekst: David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

Merho en zijn echtgenote Ria Smits, tevens zijn voormalige inkleurster die het stokje doorgaf aan hun dochter Ine, hebben al vijftien jaar een appartement in Wenduine. De band met de deelgemeente van De Haan aan de kust is groot. Merho schreef er vele scenario's en inmiddels voor de derde keer vindt er een expo plaats over de Kiekeboes, deze keer de plezantste om te bezoeken. Van 1 juli tot 28 augustus kan je ter gelegenheid van de vijfenveertigste verjaardag van de stripreeks in het Wielingencentrum voorwaar in de Kiekeboesstraat rondwandelen. Op een bescheiden oppervlakte is de luchtige zomerexpo Lang Zullen Ze Leven opgezet die je langs gevels en interieurs van bekende figuren uit de stripreeks leiden. Ideaal voor gezinnen en een aanleiding tot amusante fotomomentjes voor sociale media.  Enkele vitrines barstensvol merchandising sinds het ontstaan van de stripreeks vergewissen je ervan hoe belangrijk de Vlaamse stripreeks was en nog steeds is. De toegang is gratis en als je alle uitgestalde items bekijkt en de begeleidende tekstjes op je gemak leest, vertoef je er zo'n drie kwartier. Langer indien je ook de vertoningen van de film Het Witte Bloed, een reportage van Merho over Wenduine en De Haan of een oude opname van een poppenkastvertoning meepikt. We geven je hieronder ook nog info over een ontdekkingsroute die je kan volgen.

 

Onze fotograaf Raymond Lagae kwam afgelopen maandag al eens de expo checken. Samensteller en coördinator Kurt Morissens was nog volop in de weer om de laatste klusjes op te knappen: spotjes afstellen, losse voorwerpen, posters en dergelijke meer vastkleven. Haal je dus niets in je hoofd: alle collector's items zitten vast en er is bewaking voorzien. In 2018 hingen acht portretten van Kiekeboe en compagnie in het uitkijkhuisje Spioenkop in Wenduine. Dieven gingen er toen aan de haal met drie van de acht portretten, die achteraf vervangen werden.

Hieronder zie je enkele foto's van Kurt en de expo in opbouw.

Waar gevierd wordt, hoort taart. Te midden van de burgemeester, het schepencollege, acteur en zanger Koen Crucke en vtm-weerman David Dehenauw sneed Merho een verjaardagstaart aan. Zonde van de tekening natuurlijk, maar wel lekkere marsepein.

Samen met de expo organiseren De Haan en Wenduine de zoektocht In het Spoor van de Kiekeboes. Aan de hand van een kaartje, dat te verkrijgen is in de infokantoren van De Haan, Wenduine en Vosseslag (zie ook www.visitdehaan.be, kan je de locaties bezoeken die Merho in de Kiekeboes deel 132, Alle Eendjes (uit 2012), loodste. De stemmen van Merho en de BV's Koen Crucke, David Dehenauw (allebei op de foto hieronder te zien) en Ingeborg informeren je onderweg en bij de vijftien locaties met allerlei weetjes en anekdotes. Op de route van ongeveer 10 kilometer kan je enkele spannende fragmenten uit het album herbeleven.

De expo is niet opgevat om rabiate verzamelaars van de stripreeks de Kiekeboes te plezieren. Dus geen originelen of een keurige historiek van de stripreeks van 1977 tot nu. Wenduine is een badplaats en voor wie er tijdens de zomer langer verblijft op vakantie is elke vorm van extra afleiding om de kinderen en jezelf zoet te houden mooi meegenomen. Niet voor het eerst of het laatst worden stripfiguren daarbij ingeschakeld. De expo is daarom een aardige mogelijkheid om even tussen metershoge panelen te wandelen die je in de wereld van de Kiekeboes brengen en wellicht doen terugdenken aan verhalen in de reeks. Het is vooral mooi en prettig.

Hieronder: Merho en Kurt Morissens, die zich op verzoek van onze fotograaf even laten gaan.

Tot slot een wandeltip bovenop de ontdekkingsroute. In de buurt van het Wielingencentrum kan je de Duinbossenwandelroute volgen die onder meer door een grote strook natuurgebied leidt tot het pittoreske tramstationnetje van De Haan. Wij beperkten ons tot het bosgedeelte, maar de wandelroute brengt je ook nog doorheen villawijken met architectuur die teruggrijpt naar de belle epoque, langs het strand, in de duinen, het Domeinbos en langs rustige wegen met Anglo-Normandische villa's. De Haan is een nog relatief intact gebleven badplaats waar geen plaats is voor hoogbouw. Uiteraard kan je er ook volop fietsen.

De expo Lang zullen ze leven: 45 jaar de Kiekeboes loopt van 1 juli tot 28 augustus en is dagelijks open van 10 tot 13 uur en van 14 tot 17 uur. 

De ontdekkingsroute is verkrijgbaar in de toeristische infokantoren. Ook het stripalbum Alle Eendjes is daar verkrijgbaar (6,95 euro).

Plaats: Wielingencentrum, Graaf Jansdijk 18, 8420 Wenduine

Surf ook naar www.visitdehaan.be