Boswandeling de Kiekeboes in Het Leen (Eeklo)

18 februari 2023 Fotoreportages
tekst: David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

Het provinciaal domein Het Leen in Eeklo (Oost-Vlaanderen) is het derde natuurgebied waar wandelaars van jong en oud momenteel de Kiekeboes op hun pad kunnen vinden. Er zijn gelijkaardige wandelzoektochten in Bulskampveld (Beernem, West-Vlaanderen, tot 31 augustus 2023) en het Kloosterdomein (Wuustwezel, Antwerpen, tot 31 maart). De presentatie in Eeklo met Merho erbij ging gepaard met een unieke nocturne, een boswandeling in het duister, geanimeerd met lichtprojecties, verlichte kunstwerken, muziek, dans en zang en de vernissage van een expo van (postzegel)illustratrice Marijke Meersman. De wandeling past namelijk in een hele reeks evenementen rond de vijftigste verjaardag van het tot provinciaal natuurgebied omgeturnde militaire domein Het Leen.

 

In Het Leen kwam plaats voor een arboretum met een speciaal plekje voor Camelia's, die al duizenden jaren op (industriële) wijze wordt gekweekt. De plant komt oorspronkelijk uit Japan en China waar het als gelukssymbool voor het Chinese Nieuwjaar aan de goden wordt geofferd. Via de Verenigde Oostindische Compagnie kwam de Camelia in de zeventiende eeuw naar Europa waar duizenden verwante versies tot stand kwamen. Een verdwenen Camelia is de insteek voor de wandelwedstrijd van de Kiekeboes.

Het Leen omvat voor de rest vierduizend waargenomen soorten bomen, planten, dieren en zwammen. De meer dan honderdvijftigduizend bezoekers per jaar kunnen er op het domein en en in het arboretum in elk seizoen diverse in bloei zien.

Op de foto's hieronder:

  • Foto 1: Frank Schautteet (verantwoordelijke voor daguitstappen en communicatie bij Het Leen), Merho en An Vervliet (provinciaal gedeputeerde Oost-Vlaanderen voor onder meer recreatiedomeinen).
  • Foto 2: Frank Schautteet, Patrick Mortier (organisator van deze wandelingen voor A World of Fun), Merho en An Vervliet.
  • Foto 3: Merho bij het startpaneel van de wandelroute. Onderweg moet je vragen oplossen en desgewenst doe-opdrachten uitvoeren. De antwoorden leiden naar een oplossing waarmee je kan deelnemen aan de wedstrijd en kans maakt op een hotelverblijf in Sint-Idesbald aan de kust of strips van de Kiekeboes.
  • Foto 5: Merho bij Snoopy uit Charles M. Schulz' stripreeks Peanuts, een grote favoriet van Merho.

Surf naar de infopagina over de boswandeling.

Surf naar de website van Het Leen en een overzicht van alle activiteiten omtrent 50 jaar Het Leen.

Op het natuurdomein loopt tot 6 december 2023 ook de expo Natuur in Miniatuur met origineel werk van (postzegel)illustratrice Marijke Meersman. Je kan er haar originele aquarelschilerijen bewonderen en de sterk verkleinde versies die op tientallen postzegels prijken. Ook aan haar werk is een wandelroute gekoppeld met dierenfiguren.

Surf naar www.marijkemeersman.be

Alleen op 17 en 18 februari kon men deelnemen aan een bosnocturne. De nachtelijke wandeling was feeëriek verlicht met lichtprojecties op bomen, op verlichte kunstwerken in een waterpoel, een kampvuur met drank- en poffertjeskraam, muzikanten, zangers en een dansend elfje.