Terug naar overzicht

Virtuele Chlorophyl-integrale door Walli, Bob De Groot en Bom

27 juni 2021 Flashback

Zlatna Serija, een Kroatische fan van het werk van Raymond Macherot, werkte al enkele maanden aan een meer dan 300 pagina's tellende, Franstalige integrale van alle Chlorophyl-verhalen door tekenaar Walli op scenario van Bob De Groot en Bom die enkele van de opvolgers van Macherot zijn voor de reeks ChlorophylAntoine de Filippis hielp mee aan de lay-out en Attila Juhas restaureerde alle pagina's, inclusief de eerste pagina's van het onafgewerkte, laatste verhaal dat op het in album onuitgegeven De Helse Reis moest volgen. Waar nodig werd een nieuwe inkleuring verzorgd.

Het gaat om dertien korte en lange verhalen en twee parodieën van elk twee pagina's. Het aansluitende dossier over Walli's carrière raakte in januari 2021 afgewerkt met de volle medewerking van de tekenaar Walli en het bevat een interview met de tekenaar. Daaruit leren we onder meer dat Walli en Bom even een project hadden om een Kuifje zonder Kuifje te maken, hoe de reeks Chlorophyl bruusk werd gestopt, hoe hij het personage Anthraciet terug in de reeks kon brengen en dat er een volledig afgewerkt verhaal (Mein K...) van de reeks Gil Sinclair bestaat, maar nooit als album is uitgegeven. Walli was zodanig enthousiast over dit fanproject dat hij het team ook hielp om teksten te redigeren voor weetjes tussen de verhalen. De afwerking kon Walli helaas niet meer onder ogen zien. Hij overleed op 23 juni 2021.

Dit gezegd zijnde: deze integrale bestaat helemaal niet, of toch niet op papier of als een aan te schaffen album. Het is louter een belangeloos fanproject zonder winstoogmerk dat enkel als een digitale vorm bestaat. De samenstellers hopen hiermee dat uitgeverij Le Lombard gevolg zou geven aan de oproep om er werkelijk een album van te maken. Zlatan Serija stelde het teamwerk als hommage aan Walli ter beschikking om het online te kunnen lezen. Downloaden is niet mogelijk omdat de rechten op Chlorophyl bij Le Lombard rusten. Serija bood alle gerestaureerde werk gratis aan de uitgeverij aan, maar Le Lombard houdt de heruitgave van Chlorophyl enkel bij de drie integrales van de door Macherot getekende verhalen die in vertaling bij Scratch Books verschenen. De tientallen verhalen van Macherots opvolgers, waarvan redelijk wat nooit in album is uitgegeven of zelfs nooit in het Nederlands is vertaald, blijft daardoor beperkt tot de eerder uitgegeven losse albums en jaargangen van het weekblad Kuifje.

Lees hier de virtuele integrale van Walli's Chlorophyl.

 

Lees ook: Onvoltooid project: Comeback van Chlorophyl door Pierre Guilmard en Christian Godard

Terug naar overzicht