The Unlucky Luke Story

1 maart 2025 Flashback

In april 1967 is Robbedoes nummer 1513 volledig gewijd aan de twintigste verjaardag van Lucky Luke. Dick Diggers Goudmijn, het eerste verhaal van de poor lonesome cowboy van Morris in Robbedoes, verscheen in juni 1947. Voor het speciale nummer van meer dan honderd pagina's tekende Michel Matagne een cover met rechtsonder twee kogelgaten... twee werkelijke gaten in de cover.

Daarnaast loopt de voorpublicatie van De Postkoets verder en wordt het 20 pagina's tellende Arizona 1880 opgenomen in de special. Dat laatste verhaal, waarin Lucky Luke al jodelend als typische tekenfilmcowboy zijn echte stripdebuut beleefde, verscheen voor het eerst in 1946 in de Robbedoes Almanak 1947, een verzamelalbum met avonturen van de helden uit het weekblad. Het stond dus nooit eerder in het tijdschrift.

Lukes verjaardag valt niet op het beste moment. De Postkoets is het eerste verhaal dat niet in albumvorm wordt uitgebracht door Dupuis, de uitgeverij van het stripblad. Morris is ontevreden over het albumbeleid van zijn uitgeverij en maakt, door toedoen van zijn scenarist René Goscinny, de overstap naar Dargaud. Het bedrijf dat in 1936 door Parijzenaar Georges Dargaud was opgericht, had in 1960 het Franse stripblad Pilote gekocht. Daarin verschenen onder meer de eerste verhalen van Asterix en Obelix, door Goscinny en Albert Uderzo. Na De Postkoets, dat nog steeds als een van de beste Lucky Lukes geldt, stond nog Tenderfoot in Robbedoes, waarna de voorpublicatie verhuisde naar Pilote. Morris kon de censuurregeltjes van Dupuis voortaan van zich afschudden. Het verschil met Dalton City, waarin de dansende saloonmeisjes van Lulu Carabine hun intrede doen, is dan ook opmerkelijk.

Afgezien van de lopende vervolgverhalen, zoals Sandy, Baard en Kale en Steven Sterk, staat het speciale nummer volledig in het teken van Lucky Luke, Morris en Goscinny. René Hausman schildert de dieren van de prairie, Starter ontleedt de diligences van Wells Fargo en Snuffeltje legt de werking van de colt uit. De lezers kunnen leren lassowerpen dankzij een uitgebreide leidraad van Yvan Delporte, swingend geïllustreerd door Eddy Ryssack.

Onder meer gags van Guust Flater en Bollie en Billie en korte verhalen van Foufi (met een cameo van Yvan Delporte), Sophie (met een cameo van Morris) en De Vlinders verwijzen expliciet naar Lucky Luke. Louis Salvérius, die ruim een jaar later samen met scenarist Raoul Cauvin zijn eigen succesvolle westernstrip De Blauwbloezen zou lanceren, en Jean Roba mogen zelfs hun versie van de poor lonesome cowboy tekenen, tweemaal op scenario van Maurice Tillieux. The Unlucky Luke Story, met een geestige cameo van 'bewonderaar' Morris en een grappige insteek over de eenzaamheid van Luke, kan je hieronder herlezen. Wensdroompje, door Salvérius en Tillieux, bieden we je ook te lezen aan.

Dit artikel van Wouter Adriaensen verscheen eerder op Blues Online.