Stripfiguren op politieschietstand

27 januari 2023 Flashback

Begin jaren 1980 zocht hoofdinspecteur van de gerechtelijke politie Francis Dorao uit Luik doelwitten die wat realistischer waren dan waar de gerechtelijke politie op de schietstand mee oefende. Het idee was dat er met zulke doelwitten efficiënter kon opgetreden worden in de werkelijke praktijk waar er mensen van vlees en bloed rondlopen in plaats van zwarte silhouetten met concentrische cirkels op het lijf. Een preciezer schot op de menselijke anatomie behoorde dan meer tot de mogelijkheden. Bovendien moest er een duidelijker onderscheid komen tussen 'goeden' en 'slechten'. 

In de streek liep het vol met plaatselijk striptalent. Dorao besloot een beroep te doen op enkele van hen en vond er nog andere bereid om figuren te ontwerpen om op te schieten: Arthur Piroton, Malik, François Walthéry, Raymond Reding, Pierre Seron, Tibet, Christan Denayer, Hermann (die dit artikel opent) en Yves Swolfs. Hieronder vind je er nog meer. Ze dateren alle van 1984, behalve de eerste van Malik die van 1987 is. Er waren er vijftien in totaal.

Dorao was gepassioneerd door zijn werk en stelde een eigen catalogus samen met doelwitten die hij overal ter wereld wist te verkopen. In de fictiereeks 1985 (over het onderzoek naar de Bende van Nijvel) doken er een paar op in de eerste aflevering van de tv-reeks. En in de realityreeks Salvage Hunters kocht de Britse antiekhandelaar Drew Pritchard er een hele reeks van die hij duur kon doorverkopen (tegen 175 pond per stuk) omdat ze zo zeldzaam zijn.

  • Rij 1: Malik, Arthur Piroton, François Wathéry
  • Rij 2: Raymond Reding, Pierre Seron, Tibet
  • Rij 3: Christian Denayer, Malik, Yves Swolfs
  • Beeld hieronder: Malik mocht de meeste illustraties leveren.

Bron: Vincent Rixhon