Stijlboek DC Comics uit 1982

20 april 2024 Flashback

In 1982 huurde de Amerikaanse comicuitgeverij DC Comics de Spaans-Argentijnse tekenaar José Luis García-López ingehuurd om een intern document te ontwerpen, de DC Comics Style Guide, met een consistente look en karakterisering voor DC's superhelden die van invloed waren op comics, animatieseries, actiefiguren, speelgoed, kleding, lunchboxen, ruilkaarten, stickerboeken en nog veel meer. Telkens wanneer een DC-artiest een van hun gevestigde personages wilde gebruiken, pakten ze de DC Comics Style Guide erbij. Dat was een intern document dat werd gedeeld in een ringmap als referentie voor het kostuum en de algemene stijl van het uiterlijk van het personage.

García-López' ontwerpen worden nog steeds gebruikt voor diverse retro-uitgaves over de hele wereld. In 1992 focuste een nieuwe stijlgids op de film Batman Returns. In 1991, 1994 en 2006 volgden afgeleide stijlgidsen voor Superman en voor DC Universe kwamen er in 1998, 2004 en 2012 nieuwe stijlgidsen gebaseerd op zijn werk.

Vanaf juli 2024 komen García-López' ontwerpen opnieuw in the picture voor variantcovers van de reeksen Batman, Wonder Woman, Superman, Green Arrow, The Flash, Shazam! en Green Lantern. Voor onder meer Batman, Green Lantern en Superman heeft García-López kleine tot significante bijdrages geleverd als potlood- of covertekenaar.