Opdrachttekening Hergé voor Jean Libert

15 juli 2023 Flashback

Voor een stripveiling in 2019 van het Franse veilinghuis Coutau-Bégarie & Associés werd een onuitgegeven tekening van Hergé geveild die geschat werd op 40.000-60.000 euro en voor 60.536 euro werd afgeklopt. Hergé maakte deze aquareltekening op 10 mei 1945, kort na de Wapenstilstand. Het viert de bevrijding van Jean Libert uit de gevangenis van Sint-Gillis die op de achtergrond is te zien. Beide heren zaten even vast op verdenking van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de optocht achter Kuifje zijn Hergé himself en zijn medewerkers Edgar P. Jacobs en Jacques Van Melkebeke te zien.

Libert was een vriend van Hergé en de auteur van spionage- en sciencefictionverhalen onder de pseudoniemen Paul Kenny en Jean-Gaston Vandel. Hij werd veroordeeld voor economische collaboratie. Het feit dat hij in 1939 samen met schrijvers en journalisten een manifest ondertekende, waarin gepleit werd voor een neutraal België, werd hem niet in dank aangenomen. 

De tekening staat in het persoonlijke dagboek van de in 1995 overleden Libert dat hij opdroeg aan zijn dochter dochter Annie, een latere Belgische actrice die voornamelijk in Franse, erotische exploitatiefilms meespeelde. Bij het dagboek met de tekening horen een foto met Hergé, een brief aan Libert en een handgeschreven bericht van Hergé aan Annie waarin hij het over de gevangenschap van haar vader heeft en het onrecht dat hem werd aangedaan. Hij hield een warm pleidooi voor zijn vriend.

Het complete dagboek met illustratie telt honderddertig pagina's en is uiteraard een uniek stuk. Hier kan je de Franstalige boodschap van Hergé aan Annie lezen.