Onvoltooid project: Marshal Blueberry door Dominique Bertail

22 december 2023 Flashback

Na twee delen van Marshal Blueberry, de spin-off van de western Blueberry, gaf William Vance er de brui aan als tekenaar. Het slotdeel werd uiteindelijk getekend door invaller Michel Rouge en verscheen in 2000. Die tekenaar had ook Dominique Bertail kunnen geweest zijn, want ook hij was in de running dankzij bemiddeling van Thierry Smolderen, die Jean Giraud steunde voor het schrijven van deze spin-off en werkzaam was voor de Zwitserse uitgeverij Alpen Publishers. Deze uitgeverij gaf de eerste twee delen in het Frans uit. Bij dezelfde uitgeverij verscheen bijvoorbeeld ook Enrico Marini's Gipsy waarvoor Smolderen scenario's schreef. Smolderen schreef in 1998 en 2000 ook het tweeluik De Hel van de Pelgrams, getekend door Bertail en vertaald door Arboris in de collectie Lugubere Verhalen.

Hieronder vind je fragmenten in potlood en uitgewerkt in kleur met een paar foto's van zijn proefpagina's.

Bertail is tegenwoordig blij dat hij het album niet mocht tekenen. Op zijn actief staan reeksen als Shandy, de na één album in vertaling gestopte reeks Ghost Money en de onvertaalde sf-reeks Infinity 8. Met Paris 2119 publiceerde hij in 2018 een in het Frans goed onthaald sf-one-shot op scenario van Zep en datzelfde jaar verscheen van zijn hand Mondo Reverso... dan toch nog een western, maar dan eentje met een grote komische noot waarin de mannen- en vrouwenrollen zijn omgedraaid. Dit album en ook een tweede deel verscheen in het Nederlands bij Saga Uitgaven.

De wegen van Blueberry en Bertail kruisten elkaar na 2000 nog een paar keer. In 2012 tekende hij een hommagepagina voor een niet nader genoemd project dat in het water viel. De pagina werd daarna gerecupereerd voor een Franstalige special van Le Monde over Bueberry in 2023. Hij mocht ook zijn licht laten schijnen op Blueberry in een voorwoord van de integrale reeks van Dargaud. Ook Sherpa wist hem te vinden voor een ex libris bij de op groot formaat uitgegeven luxe van Arizona Love uit 2023.