Terug naar overzicht

Onvoltooid project: Jolan door Philippe Xavier

19 februari 2022 Flashback

De komende jaren verschijnen er wat dikke one-shots van Thorgal op ons af door diverse auteurs die een eenmalig avontuur tekenen en/of schrijven. Robin Recht maakt een album over een oudere Thorgal die treurt om de dood van zijn geliefde Aaricia, Roman Surzhenko en Yann buigen zich over een aflevering van Thorgal als Shaïgan zonder Genade en het duo Corentin Rouge (Rio, Down Under, Juarez) en Fred Duval (Carmen McCallum, Uur U, Wonderball, Zwarte Waterlelies) maakt een album dat zich situeert net na het vertrek van de personages naar Zuid-Amerika in Tussen Aarde en Licht. Sinds 2017 os er ook sprake van een album door Alberto Varanda (Elixirs, De Orde van de Drakenridders), maar dat lijkt inmiddels dode letter zolang een gerenommeerde scenarist, zoals de door Le Lombard gewenste Fabien Vehlmann, Fabien Nury of een andere schrijver, zich niet kunnen vrijmaken.

Het uitbreiden van de wereld van Thorgal gaat inmiddels al langer mee. Het leidde concreet naar de uitwerking van De Werelden van Thorgal met de spin-offreeksen over Kriss van Valnor, Wolvin en de jeugd van Thorgal. Ook andere auteurs werden gevraagd, maar hun voorstellen raakten niet verder uitgewerkt of goedgekeurd of ze hielden de boot af. Alcante (Jason Brice, Bolle, Rani) wou een verhaal schrijven over de dwerg Thajzi voor tekenaar Emmanuel Roudier (Neanderthaler, De Strijd om het Vuur). Een project over het personage Boomvoet leidde uiteindelijk naar het tweeluik Asgard door Ralph Meyer en Xavier Dorison, terwijl Jean Dufaux een Thorgal-project ombouwde naar de reeks Saga Valta, getekend door Mohamed Aouamri

En dan is er ook nog Philippe Xavier, de tekenaar van Tango en korte reeksen als Kruistocht, Conquistador, Verloren Paradijs, Winter 1709 en The XIII History. Rond 2010-2011 circuleerde zijn naam bij het prille begin van het uitwerken van De Werelden van Thorgal. Hij zou zich toeleggen op Jolan als jongere knaap, waarvoor hij zelf een idee had en daar onder meer de eerste onderstaande tekening voor maakte. Het zou hem echter te veel tijd kosten en hij startte in de plaats met Conquistador op scenario van Jean Dufaux.

De proefplaat die je hieronder kan zien, is eveneens van Xavier en die dateert van 2009. Het is een proefplaat voor Thorgal die hij aan Le Lombard aanbood, maar die werd geweigerd voor een niet nader genoemd project.

Terug naar overzicht