Onvoltooid project: Black Squaw door Dan Verlinden en Yann

20 oktober 2023 Flashback

Sinds 2020 zijn al drie delen van de als vierluik uitgedokterde minireeks Black Squaw van tekenaar Alain Henriet en Yann. Voordat het tot die samenwerking kwam, kreeg Dan Verlinden de kans om er de tekenaar van te worden. Een paar proeftekeningen getuigen nog van dat project.

De assistent van Janry voor Robbedoes en Kwabbernoot, De Kleine Robbe en de tekenaar van het laatste door Tome geschreven Soda-verhaal legt uit waarom hij uiteindelijk Black Squaw niet heeft getekend.

"Jaren geleden maakte ik enkele proeftekeningen voor een project met Yann. Het werd niets, te veel kabels, te veel verwijzingen naar vliegtuigen uit de jaren 1920, te veel pagina's Soda om te tekenen omdat Philippe Tome plotseling weer scenario's produceerde. De naam van het project: Black Squaw. Uiteindelijk bracht vriend Alain Henriet het op briljante wijze tot een goed einde."

Henriet en Yann maakten al eerder de reeks Berentand. De inhoud van Black Squaw: "De jaren 1920, Verenigde Staten, tijdens de drooglegging. Bessie Coleman, een jong meisje met Cherokee en Afro-Amerikaanse roots, droomt al van kindsbeen af van vliegen. Maar als arme, zwarte vrouw kun je de pilotenschool vergeten, en al helemaal in het Amerika van de segregatie en de Ku Klux Klan... Maar Bessie is vastbesloten en besluit haar talent te gebruiken om naam te maken in de wereld van de georganiseerde misdaad, onder de hoede van Al Capone. ‘Scarface’ is op zoek naar een piloot met lef om de verbinding met Saint-Pierre en Miquelon te onderhouden. Dat Franse grondgebied voor de Canadese kust is de spil geworden van de alcoholsmokkel. De missies worden steeds gevaarlijker en Bessie moet uitkijken voor de geweren van de kustwacht en de stroppen van de sinistere kappendragers van de KKK..."

Bessie Coleman (1892-1926) heeft echt bestaan. Ze was de eerste zwarte pilote uit de geschiedenis, een van de eerste Amerikaanse piloten in de burgerluchtvaart en de eerste persoon van inheemse Amerikaans-indiaanse afkomst die een vliegbrevet behaalde. Ze kwam om in een vliegtuigongeluk toen ze en nieuw toestel testte.

Hieronder zie je de covers van de delen 1 tot 3.