Franquins Quick-garage uit Robbedoes is nu een Brico

19 april 2021 Flashback

We zijn virtueel op stap geweest in de Vanderkinderestraat in de Brusselse deelgemeente Ukkel. We werden getipt dat daar een locatie uit het door André Franquin getekende Robbedoes-verhaal De Super Quick (1955) is terug te vinden, meer bepaald zijn Quick-garage voor luxewagens.

In die lange straat liepen we voorbij twee garages. Een ervan deed ons twijfelen of Franquin zich op dat gebouw had geïnspireerd. Er was namelijk ook een doorgang naar een onderhoudsatelier bij een gebouw dat naast een kruispuntje gelegen was.

We zochten vervolgens op Brusselse erfgoed- en urbanisatiesites om te weten waar een vestiging van de vroegere Brusselse Garage Wismeyer-Chevrolet gelegen was. Die garage zou namelijk het voorbeeld geweest zijn voor Franquins Quick. En die vonden we op nummer 467, waar nu een vestiging van de doe-het-zelfketen Brico in het oude showroomgedeelte zit met ernaast schoenenverkoper Bristol. Het atelier heeft plaats gemaakt voor een verhuurbedrijf van opslagruimte met parkeermogelijkheden en een carwash.

Het gebouw van de garage werd in 1948 ontworpen door de architecten Charles Malcause en Robert Puttemans en de ingenieurs van de firma Blaton-Aubert. Het was toen een van de modernste gebouwen in Brussel. In 1949 nam de prestigieuze garage er zijn intrek. Het bedrijf Etablissements C.F. Wismeyer et Cie werd in 1931 opgericht en was een importeur van verschillende Amerikaanse automerken, zoals Cadillac, Oldsmobile, Chevrolet, Pontiac en Buick (vandaar Franquin Quick). Het bedrijf had twee vestigingen in Brussel, de ene in Ukkel (die dus in 1949 verhuisde naar de Vanderkinderestraat in dezelfde gemeente), de andere in Schaarbeek. Uit het Belgisch Staatsblad leerden we dat de vennootschap failliet is gegaan.

Tussen 1950 en 1956 steeg het aantal voertuigen op de Belgische wegen met 60%. Die enorme expansie was ook terug te vinden in het stadsbeeld, waar diverse moderne gebouwen met soms aanpalende tankstations werden opgetrokken. Franquin was zelf een grote wagenliefhebber en voor de openingsscène in De Super Quick vond hij die garage blijkbaar een prima decor.