Terug naar overzicht

Een vriendendienst van André Franquin voor Peyo

23 april 2022 Flashback

Alain Peral, een medewerker van studio Peyo, houdt op deze foto een unieke coverillustratie in handen. Deze illustratie sierde het in 1975 verschenen geïllustreerde boek De Fluit met Zes Smurfen met speciaal gemaakte illustraties en afbeeldingen uit de gelijknamige tekenfilm van Johan en Pirrewiet. In het oorspronkelijke stripverhaal doken de Smurfen voor het eerst op. Deze coverillustratie is trouwens niet het werk van Peyo of een studiotekenaar, maar wel van Peyo's beste vriend André Franquin. En laat Peyo nu net met deze laatste op het woord "Schtroumpf" gekomen zijn, de Franse versie van "Smurf".

Tijdens een etentje aan de Belgische kust, met hun beider wederhelften aan tafel, kon Peyo niet op het woord voor zoutvaatje komen dat hij aan Franquin wou vragen. Hij vroeg hem in de plaats om hem de "Schtroumpf" te geven. Beide heren grapten en grolden daarna met het woord en vervoegden het in zinnen. Dat is bij Peyo blijven hangen tot hij de blauwe wezentjes voor het Johan en Pierewiet-verhaal De Fluit met Zes Smurfen bedacht dat in 1958 in het weekblad Robbedoes verscheen en in 1960 in album uitkwam. De Smurfen groeiden niet veel later uit tot een eigen stripreeks en vervolgens mondiaal verspreide films, tekenfilms en hopen merchandising.

De complete tekenfilm De Fluit met Zes Smurfen is voorwaar integraal op YouTube te zien. 

In 1971 tekenden André Franquin en Peyo gezamenlijk een illustratie voor de Amsterdamse stripwinkel Lambiek. Het inktwerk van Peyo is intussen helaas half vergaan, terwijl Franquins Guust Flater duidelijk met duurzamere inkt is getekend.

Terug naar overzicht