Atalante - De Legende 5: Calaïs en Zetes

Tekenaar(s)
Crisse
Fred Besson
Scenarist(en)
Crisse
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum
mei 2013

Zomerlectuur

Calaïs en Zetes, de twee zonen van Boreas, zijn gevangengenomen door de Harpijen, wezens die een kruising zijn tussen vrouw en roofvogel en hoog in de lucht "op een bedje van wolken" wonen. Jammer genoeg voor hen zijn de Borealen tevens bemanningsleden van de legendarische Argo, het schip van Jason en zijn Argonauten, die alles in het werk zullen stellen om hen te bevrijden. In het vorige deel hadden Heracles (toen nog met een 'c', maar in dit vijfde album lekker progressief met de 'k' geschreven) en Atalante al de gevleugelde paarden van Zeus gevangen. Met die paarden voeren ze nu een verrassingsaanval uit op de stad der Harpijen. Maar is Atalante er wel helemaal met haar gedachten bij?

De reeks Atalante bestaat al zo lang dat je zou denken dat de vertaalachterstand intussen enorm moet zijn. Silvester zit echter bijzonder kort op de bal en amper een klein halfjaar na de Franse versie mogen we ook in onze moerstaal al genieten van de fratsen van de voluptueuze blondine. Genieten? Ja, toch wel. Je zou verwachten dat we het na Luuna, Zorya, Cañari, Nahomi, Ishanti en co wel stilaan gehad hebben met de rondborstige bimbo's die Crisses verhalen bevolken. Maar hoewel het, door de lange tussenpauzes tussen de Franse episodes van de reeks, leek dat hij zijn inspiratie kwijt was, willen we voor het vervolg op deze Atalante toch weer graag ons wagonnetje aanhaken.

Erg hoogstaand is het niet, maar de tekeningen zijn onpretentieus zwierig, de humor (Herakles en zijn stier!) is latent aanwezig en het verhaal loopt, geolied door flashbacks en andere interventies, als de gesmeerde bliksem naar een verrassend einde. Dit is geen grand cru, maar een genietbare zuiderse rosé van een euro of vier uit de Colruyt. Goed gekoeld, in een heerlijk zonnetje (als het even kan) op je luie ligstoel: prima zomerlectuur!

PETER D'HERDT

Reeks
Atalante - De Legende
Deel
5
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
fantasy
Extra
compleet verhaal