de Kiekeboes 156: Blauwblauw

Tekenaar(s)
Steve Van Bael
Jos Vanspauwen - medewerking
Scenarist(en)
Bruno De Roover
Merho
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum
september 2020

Wijnig klagen

Marcel baalt. Vrouwlief is aan een wijncursus begonnen en dus kan hij op gevaar zijn reputatie te schaden voortdurend lege flessen naar de glascontainer dragen. Fanny belt. Of beter gezegd, ze facetimet met een zeurderige Alanis, die op een wijndomein zit. Tot de verbinding bruusk verbroken wordt. Van Der Neffe bromt — hoe kan het ook anders? — zijn pizza bakte aan. Het doet hem dromen van een wij(n)-momentje met zijn ex-vrouw. Ze moeten er dus allemaal even tussenuit. Richting Frankrijk en zijn vele wijndomeinen dan maar. Omdat alcohol de zeden verzacht?

Dit is uiteraard een album van de Kiekeboes, geen verhaal geschreven door Eric Corbeyran (Châteaux Bordeaux, Bodegas, In Vino Veritas), en dus is het wijndomein zelf niet het onderwerp, maar wel het decor van het verhaal. Een decor dat heel wat verhaallijnen doet samenlopen. Want was een wat magere verhaalcomplexiteit nog ons voornaamste puntje van kritiek bij het vorige album, dan zit dat dit keer weer helemaal snor. Alles vloeit samen en zowat ieder vast de Kiekeboes-element is aanwezig. De obligate woordgrapjes, die gaan van belegen tot behoorlijk origineel, zijn ook van de partij. Enkele bekende Fransen krijgen een cameo, inclusief (een verbastering van) bekende lyrics. Er is bovendien gedacht aan wie de versprekingen van Elodie Melody miste.

Ongewild voert de auteurstandem Steve Van Bael / Bruno De Roover zelfs al social distancing door bij het gezin Kiekeboe. Niet alleen brengen de Kiekeboe-gezinsleden al bij al weinig tijd met elkaar door, Marcel laat ook nog eens een plaatsje open wanneer hij met zijn buurman op een tandem kruipt. Vast geen anderhalve meter, maar ach.

De typisch herkenbare Steve Van Bael-stijl is waarneembaar in het tekenwerk, maar bij zijn terugkeer naar de Kiekeboes blijkt de man terzelfdertijd ook die specifieke tekenstijl niet te zijn verleerd, al had de cover voor ons wat minder klassiek mogen aandoen.

Voor we weer een nieuw album mogen ontdekken van De Roover en Van Bael (die niet noodzakelijk samen een volgend album maken) is het eerst nog eens de beurt aan het duo Kristof Fagard en Peter Van Gucht, tenzij die planning wordt omgegooid. En Dirk Stallaert is intussen ook weer van de partij als tekenaar voor een voorlopig eenmalige samenwerking met Merho himself.

Het vorige album ging over water, dit avontuur over wijn. What's next? Koffie, cognac, chocolade (bis), kaas (bis), sigaren, bier,... Smaakstrips zijn hip momenteel en Merho... die heeft oog voor zulke trends.

DIEDERIK VAN DE VELDE

Reeks
de Kiekeboes
Deel
156
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal