Terug naar overzicht

Barney Bear & Benny Burro: Het Complete Verzamelwerk

Tekenaar(s)
Carl Barks
Scenarist(en)
Carl Barks
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum
november 2020

We gaan op berenjacht!

Toen Dark Dragon Books aankondigde dat ze alle avonturen van Barney Bear en Benny Burro van de hand van Carl Barks in een integrale versie zou uitgeven, maakte ons hart een klein sprongetje. Barks wordt immers door de kenners aangeduid als The Good Duck Artist of The Duck Man, omdat zijn verhalen en tekeningen voor good old Donald steeds een heel stuk boven het maaiveld uitstaken. Bovendien is hij de geestelijke vader van heel wat amusante sidekicks, waaronder de fabelachtig rijke Dagobert Duck, uitvinder Willie Wortel en de Zware Jongens die Duckstad regelmatig op zijn kop zetten.

Deze Barney Bear is geen Disney-creatie, maar maakte vooral furore op het witte doek in de jaren 1940 als onderdeel van de steeds maar uitdijende MGM-stal. Deze strips fungeerden aanvankelijk als nevenproject en verschenen in het tijdschrift Our Gang dat later tot Tom and Jerry omgedoopt werd, omdat dat komische duo nu eenmaal het aangewezen MGM-icoon was. Barney kreeg toen ook het überschattige ezeltje Benny als tegenspeler toegewezen en de interactie tussen beide cartoonfiguren zorgde voor wat extra peper in de poep. Barks maakte deze Barney Bear & Benny Burro-verhalen tussen 1944 en 1947 en in deze integrale uitgave (een vertaling van The Carl Barks' Big Book of Barney Bear uit 2011, uitgegeven bij IDW) zijn ze allemaal netjes gebundeld, aangevuld met extra Benny Burro-verhalen die hier voor het eerst in album verschijnen.

Doordat men gebruik heeft gemaakt van scans op basis van de originele publicaties, heeft de inkleuring een nogal fletse uitstraling. Hoewel dit het retrogevoel extra in de verf zet, oogt het geheel zo ook tamelijk slordig en doet het de knappe tekeningen van Barks zeker geen eer aan. Ook de verhaaltjes op zich doen na een kleine tachtig jaar wel wat gedateerd en naïef aan. We kunnen ons voorstellen dat ze nog wel werken als korte animatiefilmpjes, zeker als het tempo serieus opgekrikt wordt en er wat geluidseffecten en opzwepende muziek onder gezet worden, maar als strip an sich hebben ze op de keper beschouwd heel wat van hun frisheid verloren. Je ziet deze bundel dan ook best als een mooi uitgegeven naslagwerk, geschikt voor de collectioneur, minder voor de doorsnee stripliefhebber.

MARIO STABEL

Reeks
Barney Bear & Benny Burro
Pagina's
224
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
humor
jeugd
Extra
complete verhalen met dossier
Terug naar overzicht