De Argonautjes: En het Water van de Styx!

Tekenaar(s)
Jan van Haasteren
Scenarist(en)
Patty Klein
Uitgeverij
Uitgeverij Favoriet
Verschijningsdatum
november 2017

Voor de nostalgische Jan van Haasteren-liefhebber

De Argonautjes is een creatie van Dick Matena en Lo Hartog van Banda voor het Nederlandse stripweekblad Pep. Daarin verschenen tussen 1968 en 1974 twaalf avonturen die in aantal pagina's varieerden. Dick Matena schreef avontuur 10 en 11, het laatste verhaal was het werk van Jan van Haasteren (bekend van de legpuzzels) en Patty Klein. Het kwam tot nu toe nooit in album uit. Uitgeverij Favoriet beperkt de uitgave van dit ene verhaal door Jan van Haasteren tot 250 exemplaren in softcover en een nog beperkter aantal hardcovers die inmiddels zijn uitverkocht. Dit opnieuw ingekleurde en geletterde album opent meteen de Jan van Haasteren Collectie.

Bij Oberon verschenen van De Argonautjes vijf albums in zwart-wit en één in kleur. Rijperman had het ambitieuze plan om in hun Dick Matena Collectie alle verhalen van De Argonautjes in album uit te geven in hardcover (met covers van Gerben Valkema), maar dat plan strandde na vier albums door een onvoldoende verkoop. Uitgeverij Favoriet snapt best dat het publiek dat hiermee te winnen valt een nostalgische lezer of een bewonderaar van Jan van Haasteren is en past zich daarom aan. Een verstandige keuze die de prijs van het album wel wat opdrijft, maar wij — nostalgische Jan van Haasteren-liefhebber zijnde — zijn al lang blij dat het verhaal überhaupt eindelijk in album beschikbaar is.

Arboris vatte van Haasterens leven en werk in september 2017 nog samen in een ongelofelijk mooi overzichtsboek. Ook in dit De Argonautjes-album is zijn heldere tekenstijl heel herkenbaar. De figuurtjes wandelen of lopen niet, ze huppelen. Ze hebben grote handen en van Haasteren snapt terdege de anatomische mechaniek. De expressies op de gezichten die hij tekent, zijn daarentegen nooit uitzinnig geweest, zelfs niet in zijn absurdere strips. 

Patty Klein, die van ale markten thuis is, schreef voor hem een reisverhaal waarin de jonge Argonautjes Castor en Pollux water van de Styx, de rivier in de onderwereld, moeten halen als remedie tegen de pijnlijke rug van koning Midas. Midas' neef vergezelt de twee broertjes op hun queeste, maar hij probeert de twee oersterke baasjes voortdurend te dwarsbomen of te belemmeren, want hij aast openlijk op de troon van zijn oom. Het scenario is klassiek onderhoudend en eenvoudig van structuur. De verrassingen liggen 'm in de talloze hindernissen en ontmoetingen die het reisgezelschap te beurt vallen.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
De Argonautjes
Collectie
Jan van Haasteren Collectie
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
Extra
Compleet verhaal