Layla: Legende uit het Scharlaken Moeras

Tekenaar(s)
Mika Souillard
Scenarist(en)
Jérémy Petiqueux
Uitgeverij
Microbe
Verschijningsdatum
november 2018

Voer voor eindejaarslijstjes

De jonge Grenoye ontmoet als kind, in de duistere moerassen van zijn land, een vrouwelijk slangenwezen dat hem redt uit een benarde positie. Dertien jaar lang trekt hij dagelijks naar het moeras waar hij de wulpse schoonheid gezien heeft. Hij ziet haar echter nooit terug. Wanneer zijn zieke moeder van verdriet overlijdt en haar nalatenschap aan enkele drinkezusters geeft, wordt Grenoye verbannen naar de onderwereld van het koninkrijk Flyne Yord. Daar komen alle aan lager wal geraakte individuen terecht die geen meerwaarde meer hebben voor de maatschappij. Lang duurt zijn verblijf in de onderwereld niet. Een ongeluk dat eten bezorgde aan de bewoners en een bezoekje van een vriendin van de bovenwereld doen Grenoye besluiten om zijn kans te wagen als kok aan het koninklijke hof. Edith, die al jarenlang een boontje heeft voor de jongeman, neemt hem met alle plezier in huis zodat hij zijn doel kan bereiken. Grenoye is echter nog steeds in de ban van de duistere moerasdame en aanvankelijk is de liefde dan ook niet wederzijds. Toch ontstaat er een vonk en De Kikker, zoals Grenoye ook wel wordt genoemd, trouwt met Edith, wordt kok aan het hof en bereidt zich voor op het vaderschap. De vreemde ontmoeting van weleer blijkt uiteindelijk toch uit zijn gedachten verdwenen te zijn. Wanneer er op het paleis een groot verjaardagsfeest wordt gegeven voor prinses Sirenia ziet hij Layla terug als danseres van een groep rondreizende artiesten. Het duistere kantje van Layla zorgt voor een hele omwenteling in het leven van Grenoye en de bewoners van de hoofdstad.

Het scenario van Jérémy Pétiqueux (de tekenaar van Barracuda en De Ridders van Heliopolis) is er eentje om duimen en vingers van af te likken. Het verhaal leest als een trein en dompelt je in diverse sferen onder. En hoewel de wereld van Grenoye een sterke affiniteit heeft met de momenteel zeer populaire Vikingwereld, tapt de schrijver ook uit diverse andere vaatjes om zijn fantasyverhaal te vertellen. Soms dreigt het verhaal even de pedalen te verliezen in de beginfase, maar dat is iets dat wel meer voorkomt bij fantasyverhalen. Vooral bij grotere fantasy-epossen in de literaire sector merk je dat de schrijvers in de beginfase veel werk nodig hebben om hun verhaal te lanceren en blijkbaar is er op dat gebied niet veel verschil tussen een strip en een roman schrijven.

Met tekenaar Mika Souillard heeft Jérémy alvast de hoofdvogel afgeschoten om zijn scenario tot leven te wekken. De Franse tekenaar debuteert in het Nederlands, maar hij zal vlug heel wat harten stelen met wat hij uit zijn kwasten getoverd heeft. Het maakt Mika niet uit of hij nu een personage moet tekenen, een landschap, een gebouw, een dier of een erotische passage, alles wordt netjes afgewerkt en weet tot de verbeelding van de kijker/lezer te spreken. Als je dan door de scenarist nog bediend wordt met een tekst waarbij je al je tekenkunsten kan tonen, is dat mooi meegenomen.

Dit is voer voor de eindejaarslijstjes en een prachtige opening voor Microbes Collectie Vizier die in totaal negen opmerkelijke one-shots zal bevatten. Een tweede album in de collectie, Mijn Oorlog, is tegelijk verschenen.

PETER ROTTHIER

Reeks
Layla
Collectie
Vizier
Pagina's
96
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
fantasy
Extra
compleet verhaal