Sabels en Galjoenen 6: Luna Incognita

Tekenaar(s)
Jean-Luc Masbou
Scenarist(en)
Alain Ayroles
Uitgeverij
Arboris
Verschijningsdatum
november 2004

Verdubbel je leesplezier

Hoewel we het vorige deel, Jan Zonder Maan, geen slecht album vonden, moeten we toch toegeven dat het een overgangsalbum was. Nieuwe personages en verhaalelementen dienden te worden geïntroduceerd en dat ging ten koste van onder andere de zo geroemde humor. De bereikte Tangerine-eilanden zijn al bij de aanvang van deel 6 ingeruild voor de maan, waar het goud aan de bomen groeit. Het is meteen de start voor een verfrissend nieuwe richting die deze plezante dierenfantasyreeks inslaat. 

Op de maan aangekomen ontdekt het eerst aangekomen groepje, dat van de dappere don Lope, de romantische vos Armand, Eusebio en compagnie, de stad van de Selenieten. De stad heeft een variabel uitzicht, want de huizen zijn gebouwd met levende stenen, wat ze makkelijk manœuvreerbaar maakt. Een huis parkeren, doe je netjes op een parking. Het is slechts één doldwaas voorbeeld van een goeie vondst die scenarist Alain Ayroles (Garulfo) uit zijn botten slaat, want samen met de lezer ontdekt het gezelschap nog veel meer bizarre en verrassende personages en volkeren in kleurrijke prachtdecors waarin tekenaar Jean-Luc Masbou zichzelf overtreft. De verhaalintrige gaat erop vooruit door kapitein Mendoza met behulp van de dood gewaande meneer Bombastus in de achtervolging te jagen. Vergeten we daarnaast niet de ontwikkelingen rond juffrouw Hermine en juffrouw Selene. En wie is in godsnaam die beruchte wapenmeester?

De knipoogjes (bijvoorbeeld naar het metershoge zestiende-eeuwse schilderij van Rafaëls De School van Athene), het theatrale aspect, de spitsvondige grapjes en andere uitingen van humor doen je meermaals glimlachen. Toch is het opnieuw het witte springkonijntje Eusebio dat de grootste show steelt, ook al is dat in een — steeds groter wordende — bijrol. Nochtans geeft Ayroles meer dan ooit details prijs uit Eusebio's voorgeschiedenis. Het is de voorbode voor een losstaand verhaal over Eusebio en hoe hij als voormalig lid van de garde van de kardinaal galeislaaf werd. Het mag een top-10, -20 of -1000 zijn, bij ons prijkt het konijn bovenaan de lijst Grappigste Bijfiguur. Je kan je leesplezier zelfs verdubbelen door enkel de passages met hem te herlezen. Mede door hem vinden we Sabels en Galjoenen 6: Luna Incognita misschien wel het beste deel van de reeks tot nu toe...

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Sabels en Galjoenen
Deel
6
Collectie
Collectie Buitengewesten
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
fantasy
humor
Extra
deel 6 van twaalfdelige reeks