Terug naar overzicht

De Kronieken van Amoras 8: Avontuur in Piscine-les-Bains

Tekenaar(s)
Charel Cambré
Tim Bolssens - medewerking
Steven Dupré - medewerking
Scenarist(en)
Marc Legendre
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Tour de force!

Naar eigen zeggen hadden de jongens van Amoras, Charel Cambré en Marc Legendre, na het overdonderende succes van de zes originele delen, zin om meer met de personages van Willy Vandersteen te doen. Voor een keer kwam het voorstel om een idee te exploiteren dus niet van de uitgever, maar van de auteurs zelf. Schets onze verbazing wanneer bleek dat er van schaamteloos uitmelken geen sprake was. Allesbehalve.

In De Zaak Krimson lazen we hoe een jonge Lambik in het Franse Piscine-les-Bains, in een trein een schat vindt en hoe die door een eveneens jeugdige Krimson wordt gestolen. De snoodaard start er zijn misdaadimperium mee. Dát is het uitgangspunt van dit avontuur, want professor Barabas vraagt zich af hoe de geschiedenis er zou uitzien als Krimson de trein nooit ontdekt. Met welk fortuin moet hij zijn imperium dan bekostigen? Onze helden worden naar Piscine-les-Bains gestuurd, maar er is een probleem. De trein die ze moeten laten verdwijnen, staat er niet.

Charel Cambré kreeg onlangs de Bronzen Adhemar, ondertussen een œuvreprijs, en zelden was een eerbetoon zo terecht. Wie het werk van de man niet kent, raden we de tentoonstelling in het Brussels Stripcentrum aan. Van 23 juni tot 15 november kan je er je in het hoofd van Cambré verplaatsen en je verbazen over zijn veelzijdigheid én ijver. Zijn De Kronieken van Amoras zijn grafisch om duimen en vingers bij af te likken. Cambré tekent niet enkel vrijwel álles, hij doet het bovendien met zoveel bravoure en panache dat je er als lezer vrolijk van wordt. Tevens is hij er in geen tijd in geslaagd om zijn adaptatie van de gekende Vandersteen-figuren aanvaardbaar én vertrouwd te maken. Een tour de force!

Dat Marc Legendre de wereld van Vandersteen door en door kent, bewijst hij ook nu. Zijn personages lijken weg gestapt uit de Grote Klassiekers en dat is een verdienste. Nadat de vrij eenvoudige verhaallijn van de Amoras-reeks door Suske en Wiske-adepten als té ingewikkeld werd bestempeld, worden de scenario's voor deze serie terecht ongecompliceerd gehouden. Toch bevatten de Kronieken voldoende materiaal om zich van de Rode Reeks te onderscheiden. Dit zijn avonturen in de geest van de originele Suske en Wiskes, maar voor een publiek dat de originele Suske en Wiskes ontgroeid is. De Kronieken van Amoras zou een prequel op Amoras zijn, maar deze serie staat ondertussen stevig op eigen benen.

Ook Marc Legendre ontving een Bronzen Adhemar. Dat hij en Charel Cambré zichzelf in het onvolprezen Heden Verse Vis daarom de 'Adhemarrekes' dopen, zegt genoeg. Beide heren zijn niet te beroerd om zichzelf en hun werk te relativeren. De Kronieken van Amoras is gedegen en deugdelijk entertainment. Niet meer en zeker niet minder.

FLO VAN DIJCK

Reeks
De Kronieken van Amoras
Deel
8
Pagina's
48 (softcover) • 52 (luxes)
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
avontuur
humor
jeugd
Extra
Compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 8,25
luxe met ex libris
€ 65,00
superluxe met ex libris
€ 100,00
Terug naar overzicht