Arctica 4: Onthullingen

Tekenaar(s)
Boyan Kovacevic
Scenarist(en)
Daniel Pecqueur
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum
juni 2011

Tipje van de sluier

Onthullingen worden ons beloofd in de titel van dit vierde deel. En die krijgen we ook, maar minder dan we zouden wensen. Aan het eind van dit vierde deel krijgen we wel een paar antwoorden op vragen die ons al sinds het eerst deel bezighouden. Maar het is slechts een tipje van de sluier. Onze hoofdpersonen Dakota en Mismy zijn nog steeds op de vlucht. Dakota is ondanks zijn goede bedoelingen in de problemen gekomen en probeert het mysterieuze meisje met het blauwe haar, dat hij in het poolijs heeft gevonden, terug te vinden. Hij wordt beschuldigd van moord en wordt samen met zijn ex-vrouw, opgejaagd door de Franse geheime dienst en de Turkse politie. Mismy de vlotte treinmachiniste, die bij toeval in dit avontuur is betrokken, is samen met het meisje met het blauwe haar gegijzeld door de Doge. Deze Italiaanse onderwereldfiguur vertoont een ongewone interesse voor het meisje met haar bijzondere gaven. Dankzij de krachten van het meisje weten ze te ontsnappen uit de onderzeese verblijven van de Doge en vluchten onherkenbaar verkleed in de drukte van het carnaval van Venetië. Nu volgen een paar onthullingen en vertelt het meisje met het blauwe haar aan Mismy hoe zij en haar grootvader tienduizend jaar geleden leefden en in de geavanceerde overlevingscontainers zijn beland.

Daniel Pecqueur neemt de tijd om zijn verhaal te vertellen. Het is spannend en we beleven er plezier aan, maar het mag eerlijk gezegd wel wat vlotter. Boyan Kovacevic lijkt ook last te hebben van de langdradigheid. Met name in de donkere achtervolgingsscènes door de Turkse stad is hij niet op zijn best. Op het eind daarentegen, als we meegenomen worden naar de prehistorie en hij mammoeten en mooie landschappen maar ook futuristische voertuigen mag tekenen, spat de energie weer van de pagina's.

Opgeteld hebben we nog steeds de aandacht erbij. We kennen Pecqueur als een prima verteller en dus hebben we het volste vertrouwen dat hij dit avontuur tot een goed einde brengt. Met Kovacevic vormt hij in deze reeks bovendien een sterk duo. We kijken nu dus uit naar de echte onthullingen en ontknopingen van de mysteries rondom het meisje met het blauwe haar. We hebben honger, de ingrediënten zitten in de pan. Nu het vuur hoog en in het volgende deel uitschenken die spannende soep.

JEROEN VERMEIJ

Reeks
Arctica
Deel
4
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
sciencefiction
thriller