Rum Erfgoed 1: 1690-1699: Medicijn of Vergif

Tekenaar(s)
Mateo Guerrero
Scenarist(en)
Tristan Roulot
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum
november 2019

Te pruimen

Eind zeventiende eeuw. De Franse koning Lodewijk XIV, alias de Zonnekoning, wil de dure suikerproductie in de kolonie Martinique een handje helpen. Door de mensonterende omstandigheden plegen indiaanse en zwarte slaven nog liever zelfmoord door van een klif te springen of zand te eten dan de slavenarbeid verder te ondergaan. Met dure beloften wil de Franse staat arbeiders naar de kolonie lokken. En zo maken we kennis met de jonge Fransman Jean Rouen, een glasblazer, die zijn gevangengenomen vader wil vrijkopen door overzee fortuin te maken... de naïeveling. Ter plaatse wordt hij niet beter behandeld dan de slaven die amper slaap of eten is gegund. Op weg naar zijn nieuwe bestaan leerde hij gelukkig een monnik kennen die als botanicus misschien een middeltje kan vinden om de verwoestende gele koorts, die de kolonieën teistert, uit te roeien. Na heel wat verwikkelingen en omstandigheden zetten ze eigenhandig een rumstokerij op. Hoewel Jean het danig te verduren krijgt, wenkt er hoop. Hij vindt de liefde, er ligt een belangrijke erfenis in het verschiet, maar in Frankrijk wijzigen plannen die van zijn lot een noodlot kunnen maken.

Strips over wijn, cognac, koffie, tabak, bier kennen we al wel. Met Rum Erfgoed komt er nog zo'n reeks bij. Deze nieuwe serie is het werk van Mateo Guererro (Gloria Victis, Jakob Kayne) en Tristan Roulot (Gloria Victis, Hedge Fund, Irons). Beide vakbekwame heren zetten in Rum Erfgoed hun beste beentje voor om een meeslepend én educatief, historisch relaas te presenteren.

Guerrero's realisme is geworteld in tradiotionele, historische strips van weleer, terwijl hij voor zijn beeldregie voldoende blijk geeft van een modernere aanpak. Het slavenverhaal is helemaal niet nieuw en volgt gedwee de geijkte paden. Maar dat pad leidt via interessante keuzes wel naar elementen waarvan je iets opsteekt.

Onlangs genoten we nog van een rumdegustatie op restaurant. Daar staken we iets op van rijping, kleur, smaak en afkomst. Dankzij deze strip weten we nu ook iets meer van het distilleren van rum. Ook voor niet-rumdrinkers is deze strip zeker te pruimen.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Rum Erfgoed
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal