Mata Hari

Tekenaar(s)
Laurent Paturaud
Scenarist(en)
Esther Gil
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Spion of heldin?

Over de Nederlandse Margaretha Geertruida Zelle zijn al de nodige boeken geschreven en ook op het witte doek is ze al een aantal keren voorbijgekomen. Dit is wel onder haar artiestennaam gebeurd, want ze staat internationaal bekend als Mata Hari. Een stripbiografie kan uiteraard niet ontbreken, maar tot op heden moesten we hier lang op wachten. Dark Dragon Books heeft het in 2019 bij het Franse uitgeverij Daniel Maghen verschenen verhaal opgepikt uit de immense voorraad Franstalige strips die jaarlijks verschijnen.

Het levensverhaal van Mata Hari is lang, uitgebreid, exotisch en avontuurlijk met een triest einde. Dat ze door de Fransen is gefusilleerd op 15 oktober 1917 is bekend, maar dat geldt niet voor alle achterliggende feiten en omstandigheden. Deze strip richt zich op drie periodes in haar leven. De eerste is de periode dat ze in Indonesië verbleef bij haar echtgenoot die een officier was in het Nederlandse leger. Na haar scheiding ging ze naar Parijs waar ze faam verwierf als exotische danseres en in de smaak viel bij welgestelde heren. De laatste periode heeft betrekking op het einde van haar tumultueuze leven.

De auteurs van dienst zijn het duo Laurent Paturaud en Esther Gil. Gil zorgt voor een leesbaar scenario en richt zich bewust op enkele periodes in het leven van Mata Hari. 64 bladzijdes zijn veel te weinig om haar hele levensverhaal te vertellen zonder te verzanden in een opsomming van feiten. De tekeningen van Paturaud zijn meer dan voldoende, ze zijn sfeervol en de zachte inkleuring komt hier goed tot zijn recht. De stijl is realistisch en past goed bij het verhaal dat ook komende generaties nog zal aanspreken. Interessante en goede keuze van Dark Dragon Books om deze vertaling te verzorgen. We vragen ons wel af waarom dergelijke verhalen die betrekking hebben op de Nederlandse geschiedenis pas zo laat worden opgepikt en waarom andere uitgeverijen deze commercieel interessante kans laten liggen?

DAI HEINEN

Reeks
Mata Hari
Pagina's
80
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
erotiek
geschiedenis
Extra
compleet verhaal met dossier
Prijs
hardcover
€ 27,95
luxe met andere cover, twee artprints en boekenlegger
€ 39,95