De Krijgers van God 4: De Huurmoordenaar van de Koning

Tekenaar(s)
Pierre Wachs
Scenarist(en)
Philippe Richelle
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum
december 2018

Religieuze veenbrand

Edict van Amboise of niet, de godsdienstige twisten tussen katholieken en protestanten zijn anno 1563 verre van verleden tijd. Nu het plaatsje van François de Guise op gewelddadige wijze vacant is geraakt, is de inmenging van Catherina de Medici op haar beïnvloedbare zoon des te eenvoudiger. Een gematigde politiek lijkt niet langer te slagen, de conflicten laaien opnieuw op. Zelfs ridder de Boissac raakt ongewild weer betrokken. Na de gebeurtenissen uit het vorige deel wilde hij zich terugtrekken uit het politiek-publieke leven en tijd doorbrengen met zijn gezin, maar dat is buiten de gewiekste inzichten van de familie de Guise gerekend. Niet meer of minder dan chantage trekt de Boissac terug het bad in. Ondertussen raakt de verbitterde Gilles, de zoon van zijn protestantse vriend steeds verder betrokken in de politieke intriges, aan katholieke kant wel te verstaan.

Dit hele politiek-religieuze soepje is niet bereid door scenarist Philippe Richelle. In grote lijnen is het de feitelijke geschiedenis zelf. Uiteraard heeft Richelle het historische gerecht wel gekruid. Personages als de Boissac, de drukker en diens zoon zijn toevoegingen aan de feitelijke geschiedenis. En dat is nodig, want zelfs met die toevoeging blijft het niet eenvoudig om dit conflict als verhaal te presenteren.

Zo nu en dan lijkt Richelle zelf niet goed te weten of hij vooral wil informeren of een verhaal wil brengen. Op zo'n momenten kampt het verhaal met een teveel aan info of de feiten met een tekort aan afgerond verhaal. Tekenaar Pierre Wachs vangt die momenten op door tekstkaders te verwerken en voor die scènes zijn tekeningen statischer te maken. Gelukkig zijn er ook nog meer verhalende stukken waar Wachs (met inkleurder Dominique Osuch) vlotter kan bewijzen wat hij kan.

Deze reeks heeft hetzelfde thema als het Sint-Bartholomeüs-drieluik bij uitgeverij Daedalus. Maar De Krijgers van God lijkt verder te willen gaan en het hele tijdperk van de Hugenotenoorlogen te willen gaan bespreken. Da's heel veel hooi voor één vork en dus toch geen drieluik zoals eerder aangekondigd.

DIEDERIK VAN DE VELDE 

Reeks
De Krijgers van God
Deel
4
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
deel 4 van vijfdelige reeks