Terug naar overzicht

Gung Ho 4: Woede

Tekenaar(s)
Thomas von Kummant
Scenarist(en)
Benjamin von Eckartsberg
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum
december 2019

Prima evenwicht tussen actie en psychologie

Na de verkrachting van Celine wordt Archer veroordeeld voor die verontrustende daad in de besloten gemeenschap waar volwassenen en jongeren op gespannen voet met elkaar samenleven. Archer wordt verbannen uit de kolonie, maar zijn jongere broer Zack gelooft geen snars van Archers schuld. Hij gaat samen met andere jongeren op zoek naar zijn broer. Die zoektocht moeten ze ondernemen buiten de beveiligde muren van de kolonie en daar loert het gevaar van de monsterlijke Rippers nog steeds. De jongeren kunnen hen de baas bij een plotse aanval, al valt daarbij een slachtoffer te betreuren. Een grotere dreiging komt van een stelletje nieuwe mensen terwijl binnen de kolonie het hard tegen hard gaat. Tussen al die verwikkelingen gaat het ook nog om jongeren die met hun hormonen geen blijf weten of die een toevlucht zoeken in dingen die hen kwetsbaar maken.

Gung Ho is een van die reeksen die op alle mogelijke manieren onder ogen moet komen van jongere lezers. Als dat geen eindejaarstip is! Maar net zo goed kunnen er nog veel zieltjes gewonnen worden bij volwassenen. Maak hier een Netflix-serie van en het wordt geheid een mondiaal succes. De boeiende personages, de conflictsituaties op het scherpst van de snee, de brutale verhaalverwikkelingen, de vlotheid van de vertelling, de geloofwaardigheid ook van een nochtans extreme context,... Het zit allemaal zo fantastisch in elkaar, met een prima evenwicht tussen actie en psychologie. Het jammere is dat het slot van de reeks alweer wenkt. Dat belooft alvast een knaller te worden als je de eindscènes in dit album voor de kiezen hebt gekregen.

Van dit album is ook weer een limited edition gemaakt voor de verzamelbox met een andere cover en heel wat bonuspagina's. Uit een daarin gepubliceerd interview met scenarist Benjamin von Eckartsberg leer je interessante zaken over zijn visie op mensen die ten gronde nooit radicaal zullen veranderen. Veranderde situaties nopen mensen wel tot zich aanpassen, maar werkelijk transformeren in een ander mens is uitgesloten. Zijn vele antwoorden tonen aan dat hij zijn personages door en door kent en dat merk je als lezer. Dit zijn geen clichépersonages. Van de storyboardtekeningen van Thomas von Kummant stonden we dan weer te kijken dat hij elke prent eerst als een cinematografisch breedbeeld uitwerkt en ze pas daarna verknipt tot een bladschikking met horizontale en verticale prenten. Fascinerend om het verschil te zien.

We zullen Gung Ho verdorie nog missen wanneer het allerlaatste deel een feit is. Maar beter stoppen op een hoogtepunt dan eindeloos rekken tot het niet boeiend meer is. Walking Dead bijvoorbeeld begon over die grens te sukkelen.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Gung Ho
Deel
4
Pagina's
88
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
fantasy
thriller
Extra
deel 4 van vijfdelige reeks
Terug naar overzicht