Galgenaas

Tekenaar(s)
Dan E. Burr
Scenarist(en)
James Vance
Uitgeverij
Xtra
Verschijningsdatum
november 2013

Onverbloemde flard Americana

Na het one-shot Op Weg was het wel duidelijk dat er meer zat in het verhaal van Freddie Bloch, een halfwees die op de vlucht moest om aan het weeshuis te ontsnappen. In de periode van de Grote Depressie koos hij wilens nillens voor het zwerversbestaan. 1937, vijf jaar later, lijdt de VS nog altijd onder de crisis. De armen blijven arm, maar hebben volgens de overheid recht op hun vertier. In een gesubsidieerd circus is Freddie de assistent van de briljante, maar ook wel (zelf)destructieve ontsnappingsartiest Gordon Corey. Hij laat zich bij elke voorstelling ophangen. Freddie ontwikkelt een talent als verteller en vindt aansluiting bij een geheime cel communistische activisten. Hij leert er te schrijven want er bestaat interesse voor zijn allerminst vanzelfsprekende levenspad.

Dan E. Burr is er grafisch op vooruitgegaan Toch blijft zijn tekenstijl een karakteriële armoedigheid uitstralen. Het kan als weergave dienen voor de uitzichtloosheid van de stakkers die het album bevolken, maar laat ons het er gewoon op houden dat we hem geen weergaloos tekenaar vinden.

In een lang nawoord doet (toneel)schrijver James Vance kond over de totstandkoming van voorganger Op Weg. Hij is een intelligent man. Zijn verhaal getuigt eveneens van intellect, inzicht en scherpzinnigheid. Je wordt niet vrolijk van Galgenaas, het is dan ook geen verbloemde flard Americana die hij uit de vergetelheid rukt.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Galgenaas
Pagina's
264
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal