USA über Alles 2: Basis 51

Tekenaar(s)
Maza
Scenarist(en)
Jean-Pierre Pécau
Fred Blanchard
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum
december 2017

Onderdompelen

Wie Project Aurora, het eerste deel van deze trilogie gelezen heeft, zal het met ons eens zijn dat de start van USA über Alles veelbelovend was. Niet dat het nodig was om de nieuweling direct de hemel in te schrijven, want bijwijlen was het toch een beetje rommelig door de vele abrupte overgangen in het scenario waarbij je dus bij de les moest zijn om het verhaal nog te kunnen volgen. In Basis 51 zijn die plotse overgangen in tijd en plaats er nog, maar de overgang naar de scènes is degelijker voorbereid.

Bij aanvang van het verhaal schrijven we 1948. Testpiloot en hoofpersonage van deze reeks, Nicolas Charlier, komt aan bij Basis 51, een geheime luchtmachtbasis. Hij is volgens de leider van het Aurora-project de geschikte man om de nodige tests met het nieuwe vliegtuig uit te voeren. Dat niet iedereen de aan coke en heroïne verslaafde piloot vertrouwt, werd al duidelijk in het eerste deel. Ook nu worden de hiaten in zijn dossier verder uitgepluisd. Een deel daarvan vult een Amerikaanse senator in die dankzij Charlier zijn doel om ooit de Amerikaanse president te worden niet in rook zag opgaan tijdens de oorlogsjaren. Deel 1 ging veelvuldig in op het oorlogsverleden van Charlier, wat resulteerde in diverse luchtveldslagen. In dit vervolg ligt de nadruk meer op nieuwe vliegtuigmodellen en is er maar één gevechtsscène wanneer de aspirant-president zijn verhaal vertelt. Daarnaast gaan de scenaristen zijdelings dieper in op de door hen herschreven geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, waarbij de geallieerden samen met de Duitsers front vormen tegen de Russen.

De tekeningen die Maza bij dit verhaal produceerde, zijn zeer realistisch en laten ook het tijdvak mooi in beeld komen. De personages horen perfect thuis bij het eind van de jaren 1940 waardoor je als lezer makkelijk ondergedompeld wordt in het geheel. Maza doet ook een beetje de pionierstijd van de luchtvaartstrip herleven. Het lijkt ons zelfs een eerbetoon aan de bedenker van Buck Danny en Tanguy en Laverdure dat de testpiloot de naam Charlier mee kreeg. En ook in de naam Basis 51 zit een knipoog verborgen.

Met Basis 51 wordt duidelijk dat de makers nog heel wat interessante ideeën hebben om USA über Alles nog enkele jaren verder te zetten. Het leven van Charlier blijft geheimzinnig en of er al dan niet een Russische spion betrokken is bij Project Aurora is ook nog een open vraag. Voldoende stof dus om uit te kijken naar het slot van de trilogie.

PETER ROTTHIER

Reeks
USA über Alles
Deel
2
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
drama
luchtvaart
sciencefiction
thriller