Duizend Bommen en Castraten: Censuur in Strips

Scenarist(en)
Jan Smet
Uitgeverij
Uitgeverij Vrijdag
Verschijningsdatum

Levenswerk

Het levenswerk van Jan Smet is letterlijk en figuurlijk zware kost. Zijn boek Duizend Bommen en Castraten: Censuur in Strips ga je best niet ophalen aan het begin van een shoppingdag. Met 570 pagina’s zal dit voor heel wat stripverzamelaars zowat het dikste en zwaarste boek in hun verzameling worden. En we moeten zeggen dat dit naslagwerk echt thuishoort in een uitgebreide stripverzameling.

Jan Smet is al decennia lang gefascineerd door het onderwerp. En bij censuur moet je niet meteen denken aan blote lichaamsdelen die achter een zwarte balk verborgen worden. Censuur is er zowat in alle maten en gewichten. Sommige gecensureerde strippassages zijn te belachelijk voor woorden, andere zijn, in de context van de tijd van verschijnen, makkelijker te begrijpen. Smet verduidelijkt alles in een klare Nederlandse taal met de nodige humor.

Na een voorwoord, waarin hij zijn interesse in het onderwerp verduidelijkt, begint hij zijn epos met het geesteskind van Morris, Lucky Luke. Het waarom van dat eerste hoofdstuk ligt in zijn verleden als redacteur bij de comebackversie vanaf 2013 van Stripgids, waarvoor hij het thema onder de loep nam. De confrontatie van Morris met de Franse censuurcommissie was het eerste dat hij toen aankaartte.

Na dat eerste hoofdstuk trakteert Jan ons op een uitgebreide geschiedenis over censuur in strips door de jaren heen. Daarvoor geeft hij ons zowel een inkijk in de censuur in Amerika als die in Europa. Na een kort tussendoortje over scheldwoorden worden de belangrijkste censuurredenen hoofdstuk per hoofdstuk besproken. Denk maar aan politiek, racisme, homoseksualiteit, geweld, seks en dergelijke. Nog meer tussendoortjes, met specifieke verhalen,  wisselen de hoofdstukken af. In elk artikel wordt duidelijk dat Jan Smet het onderste uit de kan heeft gehaald om hiaten te vermijden en de lezer een perfecte inkijk te geven in de wereld van censuur bij stripverhalen.

PETER ROTTHIER

Reeks
Duizend Bommen en Castraten
Pagina's
572
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
informatie / naslagwerk
Prijs
€ 45,00