Blacksad 2: Arctic-Nation

Tekenaar(s)
Juanjo Guarnido
Scenarist(en)
Juan Díaz Canales
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum
april 2003

Kleurrijke strip noir

Weliswaar hebben we even op onze honger moeten zitten (er moesten nog wat kleffe Disney-misbaksels getekend worden) maar John Blacksad is terug! Na de geweldige opener, Ergens tussen de Schaduwen, lost het tweede album rond de stoere, zwarte kater-detective de verwachtingen makkelijk in. Blacksad duikt op in een verloederde, door racisme verziekte buitenwijk van New York waar hij op zoek gaat naar de ontvoerder van een gekleurd meisje.

Arctic-Nation is een heel ander verhaal geworden dan het eerste deel. Juanjo Guarnido en Juan Díaz Canales zijn wat zuiniger met de droge voice-overs en woordspelingen. Blacksad wordt niet meer zo vaak in elkaar geslagen en heeft dus minder tijd om te liggen nadenken. Ook gaat de aandacht dit keer minder naar de privédetective zelf en meer naar de kleurrijke — of juist kleurloze — figuren die de wijk bevolken. En dat zijn er nogal wat: de auteurs gaan zich enthousiast te buiten aan neonazi-pooldieren, een vermeende pedofiele ijsbeer, een stinkende journalist, een Bengaalse tijger met een door inteelt gehandicapte zoon en ga zo maar door.

Het tekenplezier druipt van de pagina’s. De aandachtige lezer kan weer snoepen van de subtiele details (zoals de verwijzing naar Batman en de jaren 1950-rampenfilm Them!: let op de miereneter!), en ook het kleurgebruik is opvallend. Terwijl deze kleuren heel het album door nogal vaal en somber blijven, worden ze op de laatste drie pagina’s plots opgewekt en feestelijk. De zon breekt door, en bij de norse Blacksad kan er zowaar even een schaterlachje af.

Blacksads achtergrond blijft vaag. We komen tussendoor wel te weten dat hij in de Tweede Wereldoorlog heeft gediend, maar dit deel bewijst hoe dan ook dat er nog heel veel te vertellen valt. Laten we daarom hopen dat Blacksad deel 3 niet te lang op zich laat wachten!

BRECHT EVENS

Reeks
Blacksad
Deel
2
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
detective
thriller
Extra
compleet verhaal