Wat Wij Moeten Weten integraal

1. Solden in Griekenland - 2. De Ingreep

Tekenaar(s)
Willy Linthout
Scenarist(en)
Willy Linthout
Theo Linthout
Uitgeverij
De Bezige Bij
Verschijningsdatum
september 2012

“Ik weet wel wat ik wil"-attitude

Hoewel er een familiaal drama aan moest voorafgaan, heeft Willy Linthout de laatste jaren enorm veel krediet gewonnen bij journalisten, critici en ander rapalje met een opdringerige mening. Iedereen keek ervan op dat er in hem ook een ander soort verhaal zat, dat ver weg leek te staan van de absurde kolder in Urbanus. Linthout is echter trouw gebleven aan zijn eigenzinnige no-nonsense aanpak en niet in het minst zijn "ik weet wel wat ik wil"-attitude.

Na het onwrikbaar gevoelig stripdocument Het Jaar van de Olifant en het in ons ogen half afgewerkt overgangetje De Leveling stelde hij in Wat Wij Moeten Weten andere telgen van zijn familie voor. Karel kennen we nog uit Linthouts vorige werken. Hij is de vader van Wannes en moest leren wennen aan het harde feit dat hij na de zelfdoding van zijn zoon diens vader wás. Zijn eigen persoonlijke verwerking dreef tussen hem en zijn echtgenote een wig die in het vervolg van Wat Wij Moeten Weten gevisualiseerd wordt door een letterlijke scheur in de grond. Zijn broer Roger kampt met de drankduivel. Hij verbergt overal in en rond het huis flessen en luistert naar de tien geboden van de alcoholicus die een van zijn kippen aan hem doorgeeft. Ook hij lijdt onder een beschadigde relatie met zijn vrouw. Broer Valère daarentegen is zo vrij als een vogel, al vult hij vrijheid op geheel eigen wijze in. Hij woont bij "moedre" in en zorgt in de mate van zijn kunnen voor haar. Ook hij is een alcoholicus.

In de hoofdstukken die we nog niet gelezen hadden na de eerste uitgave van de eerste vier hoofdstukken, gebeurt het onherroepelijke: moedre sterft. Wat de gevolgen hiervan zijn op het lot van de broers en hun onderlinge verstandhouding lees je in deze complete uitgave van alle hoofdstukken. Ondanks het verdriet, de ruzies en de aftakeling is er ook plaats voor begrip, deernis en compassie. En de irritante Mister Proper-dwerg is een komische topvondst.

Wij hopen dat we met deze bundel niet het laatste hebben mee beleefd uit de leef- en gedachtewereld van meneer Linthout. We lezen met veel plezier de reeks Urbanus, die straks aan zijn honderdvijftigste avontuur toe is, maar zo af en toe een 'uitstapje' als Wat Wij Moeten Weten is niet te versmaden. We wensen het Linthout alleen niet toe om nog verder te moeten graven in zijn niet-alledaagse entourage om er een verhaal uit te puren.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Wat Wij Moeten Weten
Deel
integraal
Pagina's
200
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
humor
Extra
Integrale editie van tweeluik
Prijs
€ 24,95