Zij die de Insecten Gelukkig Maakte

Tekenaar(s)
Paul Salomone
Scenarist(en)
Zidrou
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Hij-die-van-strips-literatuur-wil-maken

De tekenaar-die-vooral-bekend-is-van-strips-met-lange-reekstitels-zoals-deze (De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt) en de scenarist-die-in-alle-genres-en-reeksen-thuis-is (van Vlooienbaal, Tamara en Kale Kop tot Rik Ringers, Mooie Zomers en Shi) en die-ons-al-vele-straffe-one-shots-bezorgde (van Lydie, Ridder Brayard en Wie Laatst Lacht tot De Huid van de Beer, Het Beest en De Platenspeler) nemen ons mee naar het fictieve Indische koninkrijk Shandramabad voor een wreed sprookje. Enkele tragische sterfgevallen brengen de mooie koningin ertoe het krankzinnige bevel te geven alle vogels in het rijk uit te roeien, waardoor Zij-die-de-woede-der-goden-bedaarde verwordt tot Zij-die-de-insecten-een-grote-gunst-verleende. Prinses Jalna, die nachtelijk bezoek krijgt van een charmante inbreker, neemt het op tegen haar moeder...

De uitbundige en kleurrijke tekeningen zijn schitterend. Soms frêle, soms komisch, soms wreed, zelfs expliciet (zowel bij geweld als bij seks), maar altijd perfect passend bij de exotische sfeer van locatie en verhaal. Hij-die-zijn-lezers-zoveel-opmerkelijke-verhalen-schonk-die-het-medium-wat-dichter-bij-de-literatuur-brachten laat zich helemaal gaan in oosterse wijsheden en krullerig taalgebruik, genre het lyrische "Haar klaaglijke gezang drong zijn klauwen in het hart van de koningin", "Mijn verlangen dat druipt voor jou" of "De bodemloze, abyssale nachten waarin je zoetste herinneringen in foltertuigen veranderen", tot soms wat cryptische als "Is lijden nog liefhebben? Is het nog heviger liefhebben?" of "Verdriet moet je verdienen".

Hij-die-houdt-van-gezwollen-taal verliest ons-die-daarvan-moeten-oogrollen daar af en toe een beetje, maar wij-die-ons-wel-graag-laten-meeslepen-door-een-drama blijven vliegensvlug elke bladzijde omslaan in deze vogelvijandige, maar tranenrijke tragedie en glimlachen bij de sterke vondst die hij-die-ons-toch-weer-verrast-hoewel-we-verwachten-dat-hij-ons-verrast aan het slot in petto heeft.

KOEN DRIESSENS, Hij-die-zowat-alles-van-Zidrou-gelezen-heeft

Reeks
Zij die de Insecten Gelukkig Maakte
Pagina's
96
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 29,95